Klímacsúcs – Az ENSZ a hagyományos villanyégők kivonását szorgalmazza

A hagyományos villanyégők világszerte történő kivonását szorgalmazta a mexikói Cancúnban zajló Klímaváltozási Konferencián az ENSZ, amely szerint az energiatakarékos égők révén dollár milliárdokat lehetne megspórolni, és a váltás hatékony lépés lenne az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Mintegy negyven országban már működik program az energiatakarékos égők népszerűsítésére és terebélyesedő használatára – mutatott rá jelentésében az ENSZ Fejlesztési Programja (UNEP).
Az UNEP szerint a világításhoz szükséges áramfejlesztés – amely gyakran fosszilis energiahordozókon alapul – az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nyolc százalékát teszi ki. Energiatakarékos izzókkal ez az arányt két százalékra lehetne csökkenteni. Száz ország “világítási szokásait” megvizsgálva a szervezet arra a megállapításra jutott, hogy az energiahatékony égők használatában jelentős spórolási- és károsanyag-kibocsátási potenciál rejlik.
Indonézia, a világ egyik legnépesebb állama például évente egymilliárd dollárt takaríthatna meg, üvegházgáz-kibocsátása pedig nyolc tonnával lenne kevesebb. Ez az érték annyit tesz ki, mintha kétmillió autót kivonnának a forgalomból.

Az UNEP tanulmánya alapján Brazília egy év alatt kétmilliárd dollárt spórolhatna, Mexikó 900 milliót, Dél-Afrika 280 milliót, míg Ukrajna 210 milliót. Emellett a kibocsátás is csökkenne ezekben az országokban.
“A tapasztalható gazdasági hasznok még nagyobbak lennének” – mondta Achim Steiner, az UNEP vezetője, aki Indonéziáról szólva elmondta: a váltás révén elkerülhetővé válna számos szénerőmű megépítése, amely amúgy 2,5 milliárd dollárt emésztene fel.
A szakember szerint számításaik nem is vették figyelembe az egészségügyi hatásokat, többek között azt, hogy az energiatakarékos izzók révén jelentős mennyiségű káros összetevő tűnne el, beleértve a petróleumlámpákhoz használt kártékony anyagot. A beltéri légszennyezés évente 1,8 millió halálesethez kapcsolható.
A jelentés szerint az Európai Unióban már megkezdődött váltás különösen nehéz feladat elé állítja a fejlődő országokat.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.