Klímacsúcs – A NASA és a Google összefog a szén-dioxid-kibocsátás ellenőrzésére

A világ szén-dioxid-kibocsátásának nyomon követésére fog össze a NASA és a Google.

Az együttműködés részét képezi, hogy az amerikai űrkutatási hivatal speciális műholdképeit a Google Earth adatbázisával vetik majd össze.
A Google a koppenhágai klímacsúcson mutatta be – a világ erdőségeinek védelmében – új erdőfigyelő technológiáját, amellyel az erdőirtások helyét és területét képesek nyomon követni. A szoftverrel a pusztulás mértékén kívül az újratelepítések is megfigyelhetők.
A károsanyag-kibocsátás mértékének megállapítására azonban a Google műholdképei nem elegendők, az erőművek szén-dioxid felhőit csak különleges kamerák képesek érzékelni, ehhez viszont új NASA-műholdak felbocsátására lenne szükség.
A Fehér Ház erről még nem hozott döntést, és amíg az újabb műholdak nem állnak pályára, a szén-dioxid-kibocsátás mértékének kiszámítása bonyolult becsléseken, matematikai algoritmusokon és az erőművek közelében elhelyezett szondák mérési eredményein alapul.
A műholdas gázelemzéssel az “eldugott” kis teljesítményű erőművek kibocsátásáról is pontosabb képet alkothatnának. Ezek az adatok szintén elengedhetetlen az erdősítési programok meghatározásához.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.