Klíma konferencia – középpontban a megújuló energia és tárolása

A környezeti terhelés csökkentéséért többet lehetne tenni, mert az azt szolgáló technológia már rendelkezésre áll, sok helyütt csak a politikai akarat hiányzik – fogalmazták meg egyebek mellett azon a pekingi nemzetközi konferencián, amelynek a megújuló energia használatának előnyei, a klímaváltozással kapcsolatos technológiai innovációk szerepeltek a középpontjában.

A környezeti terhelés csökkentéséért többet lehetne tenni, mert az azt szolgáló technológia már rendelkezésre áll, sok helyütt csak a politikai akarat hiányzik – fogalmazták meg egyebek mellett azon a pekingi nemzetközi konferencián, amelynek a megújuló energia használatának előnyei, a klímaváltozással kapcsolatos technológiai innovációk szerepeltek a középpontjában. A 3. klíma világkonferenciának a Maldív-szigetek mellett Magyarország volt a másik kiemelt vendége, s az esemény során a magyar-maldív tudományos együttműködés lehetősége is felmerült.
A fórumhoz kapcsolódó panelmegbeszéléseken megvitatták a megújuló energia termelésének, tárolásának és kutatásának kérdéseit – tájékoztatta az MTI-t Pekingben Steier József az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE) esztergomi szervezetének elnöke, aki a vitán szakértőként volt jelen, míg a plenáris ülésen a “Globális klímaszabályozás a zöld Szahara koncepcióval” címmel tartott előadást.
“A kínaiak a legnagyobb szélturbina gyártók, de még nem igazán tudják kiszabályozni a hálózatot. Ezért nem csak komoly és előrehaladott kutatásokat folytatnak ezen a területen, de rendkívül nyitottak és érdeklődők is a téma lehetséges technológiai megoldásai iránt” – magyarázta a szakember.

Kínában 2,5 megawatt az a minimális teljesítmény, amivel bármilyen megújuló energiaparkot a hálózathoz lehet csatolni, míg Magyarországon az alsó határ 50 kilowatt, vagyis ötvenszeres a különbség – jegyezte meg Steier József, aki szerint új távlatok nyílhatnak a megújuló energia használata előtt, ha sikerrel járnak azok az általa is megszemlélt kínai kísérletek, amelyek eredményeként az elektromos hálózat vezérlése új eszközöket kap.
Steier Józsefet meghívták a Kínai Tudományos Akadémia Megújuló Energiák Intézetébe (IEE CAS), valamint a Kínai Energiakutató Intézetbe is. Utóbbiban működés közben látta az első kínai gyártású vanádium redox (VRB) akkumulátort, amely véleménye szerint a világ jelenleg legfejlettebb áramtároló rendszere. Az eredetileg kanadai fejlesztést és a hozzá tartozó világszabadalmakat a kínaiak megvásárolták, elhozták Kínába és további fejlesztésekkel, szabadalmakkal támasztották meg azt. “A VRB lokálisan telepíthető, s a végpontokon van fontos szerepe a kiszabályozásban” – jegyezte meg a magyar energetikai szakember, azzal, hogy a kínai termék lényegében elérkezett a gyakorlati, hálózati teszt szakaszába és vélhetően egy-két éven belül használhatóvá válik. Akkor 65-75 százalék közötti hatékonysággal lesz képes visszaadni a betárolt energiát.

A több mint ötszáz résztvevővel megrendezett konferencia vendége volt Mohamed Aslam a Maldív-szigetek minisztere, akihez hazájában a lakásépítés, a közlekedés és a környezetvédelem is tartozik. Elhangzott: a tizenkilenc szigetcsoportból álló indiai-óceáni állam kíván az első “carbon-neutral”, vagyis szén-dioxid-semleges állam lenni. Egyik megoldásra váró gondjuk a nagy környezetszennyezést előidéző közlekedés, hajóforgalom. Steier József felajánlotta szervezetének együttműködését a kérdés kutatásában és tanácsadásban, a közlekedés mellett a szél és napenergia tárolásának megoldásában, továbbá az energiafelhasználás hatékonyságának növelésében is. Mohamed Aslam készséget mutatott arra, hogy Steier József meghívására eljön az ETE 2011. februári magyarországi rendezvényére.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.