Kizöldült a szennyvíztisztító telep

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítmények (az ÉlőDuna Projekt) próbaüzemének végéhez közeledve már elültették a telepre szánt több mint 3.000 fa 80 százalékát – közölte az ÉlőDuna Projekt kommunikációs ügynöksége pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a Csepel-szigeten 29 hektáron elterülő Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen tavaly július végére, a próbaüzem kezdetére valamennyi műtárgy elkészült, most pedig már a telep növényesítése terén is jelentős előrehaladás látható.
A telep területén – az 1 hektáros erdőn kívül – összesen több mint 3.000 kisfát telepítenek, amelyből 2010 júniusáig körülbelül 80 százalékot ültettek el, a többit a munkaterület átadása után telepítik.
A növényzet öntözését a telep zöldterületét behálózó földalatti öntözővíz hálózaton keresztül oldják meg. Az öntözés költséghatékonnyá vált azáltal, hogy külön öntözővíz kutakat fúrtak, amelyek egy része talajvíz figyelő monitoring kútként is funkcionál.

A telep Nyugat-Európa számos nagyvárosában használt és bevált technológiával készült. A zárt rendszerű szennyvíztisztítónak köszönhetően a telep védőtávolsága nulla méter, így működése a kerítésén kívül sem hang-, sem szagkibocsátással nem járhat.
A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei beruházás Európai Unió által elismert költsége mintegy 428,7 millió euró, amelynek 65 százalékát az Európai Unió finanszírozza a Kohéziós Alapból, 20 százalékát a magyar állam, 15 százalékát pedig a főváros állja.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.