Kizöldül a bécsi metró

Mivel egyes bécsi kerületekben nagyon alacsony a beépítetlen területek aránya, 2015-ig három helyen is teraszokkal fedik le a felszínen futó metrósíneket. Sok-sok növény és padok invitálják majd a lakókat a szabadba.

Három, összesen 2.500 négyzetméteres terasszal fedik le Bécs 5. és 6. kerületében a felszínen futó metrósíneket, hogy így növeljék a szabad területek arányát a sűrűn beépített városrészekben. Az első, 1.000 négyzetméteres terasz az U4-es metró Ramperstorffergasse-i kijáratánál kezdődik majd és vele együtt a környéket is vonzóbbá teszik. A második 500 négyzetméteres lesz és a Reinprechtsdorfer Brücke előtt kap helyett, míg a harmadik, szintén 1.000 négyzetméteres zöld terasz a nemrégiben parkká átfunkcionált híd, a Nevillebrücke előtt terül majd el. Így a belvárosban lakóknak sem kell külön túrát szervezniük a legközelebbi parkba, hanem az ajtajuk előtt pihenhetnek a zöldben.

A függőteraszok várhatóan 2015-re készülnek el, a konstrukció részleteit még tervezik. Szintén nincs még eldöntve, hogy a várhatóan összesen 5 millió euróra rúgó beruházásból mekkora részt vállalnak majd magukra a kerületek.
A kezdeményezés célja, hogy a sűrűn beépített városrészekben is további lehetőséget kínáljanak a lakosságnak a szabadban való pihenésre, feltöltődésre. Az 5. kerületben, Margaretenben ugyanis 7, Mariahilfben pedig mindössze 3 százalék a zöldterületek aránya szemben például a 3. kerület (Landstraße) 21 vagy a Práternek is helyet adó Leopoldstadt 62 százalékával.

„Míg egyes, a Gürtelen belül fekvő kerületek hatalmas zöldterületekkel rendelkeznek – mint a Práter, a Burggarten vagy a Donaukanal –, addig a Wiental mentén csak nagyon kevés a pihenésre, feltöltődésre alkalmas hely. Ezen azonnal változtatni kell” – magyarázza Maria Vassilakou polgármester-helyettes a lépés hátterét. „A teraszokkal találkozó- és pihenőhelyeket hozunk létre” – teszi hozzá.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.