Kitörhet a napenergia-botrány

Elegük lett a csehországi naperőművek tulajdonosainak az évek óta tartó huzavonából, és milliárdos kártérítési pert indítanak a cseh állam ellen egy visszamenőleges hatályú törvény miatt.

Amióta 2010 végén a cseh kormány egy visszamenőleges hatályú törvénnyel 26 százalékos adót vetett ki a naperőműveket birtokló vállalatok nyereségére, folyamatosan vitáztak a felek, írja a napi.hu. A tulajdonosoknak mostanra elegük lett: a Prague Monitor jelentése szerint az érintett 11 külföldi befektető – valamennyi az International Photovoltaic Investors Club (IPVIC) tagja – közölte a prágai pénzügyminisztériummal, hogy beperlik a cseh államot. Frank Schulte, az IPVIC főtitkára szerint nem elég, hogy az aránytalanul magas adóval Prága súlyos anyagi kárt okozott a külföldi befektetőknek, az is nyilvánvalóvá vált: a nemzetközi trenddel szembe menve továbbra is akadályozni akarja mind a meglevő, mind az épülő naperőművek működését és fejlesztését. Ennek bizonyítékát látják abban is, hogy a cseh energiaszabályozási hivatal (ERÚ) elnöke, Alena Vitásková közölte, 2014-től meg akarják szüntetni a megújuló energiaforrások támogatását.

A hölgy ezt azzal indokolta, hogy 2013 végére teljesítik – jóval a 2020-as határidő előtt – vállalásukat, miszerint az ország energiaszükségletének 13,5 százalékát megújuló forrásból biztosítják Nem ez lenne az első olyan per, amit Prága elveszít külföldi befektetőkkel szemben, és ezúttal is óriási összegről van szó. A napelemesek veszteségét a prágai gazdaságtudományi egyetem 560 milliárd koronára becsülte, és a Czech Photovoltaic Industry Association (CZEPHO) sokkal szerényebb számítása szerint is a kártérítés összege elérheti a 250 milliárd koronát.

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.

Nincs hozzászólás

  1. Az ingyenélök csakis ujabb adóformák bevezetésével tudnak csak pénzt juttatni az ugyancsak gazember módon fedezet nélküli pénzt kibocsátó privát bankok irányába. A római jogrendszer szentesiti akaratukat és törvényesithetik igényüket a lakosság irányában. Valójában utonállásról van szó. Ahelyett, hogy a közérdeket szolgálva tehermentesitenék az elternativ energiára való áttérést, inkább kicsinyes, személyes anyagi érdekeiket tartják szem elött. A pénzrendszer inditotta válság dominóeffektusa hatására az energetikai is megkapja a maga halálos sebeit 🙁

    Az ingyenélö adóformákat a következö képpen lehet felismerni: ha nem lennének azok akiknek fizetnünk kell, az emnnyiben gátolná az adott folyamatot. pl. ha nem lenne parkolódijj fizetési kényszer, az mennyiben gátolná az autósok érdekeit? Ha nem gátolja, akkor parazita utonállókról van szó. Ez erkölcstelen. Azonban sok erkölcstelenséget ma a törvény szentesit söt kötelezövé tesz. Ma lopni lopni legkényelmesebben megfelelö jogosultágokkal lehet. Aki a jogokat adja, annak kezében lesz a pénz ami ma hatalom.