Kiterjeszthetik a veszélyzónát a japán reaktor körül

A reaktorfal repedésén keresztül víz ömlik a tengerbe, de azt nem tudják, hogy milyen mennyiségű. Az áldozatok száma már 12 ezer.

A fukusimai erőművet üzemeltető Tepco vállalat mérnökei vasárnapra még nem tudták elzárni a 2. reaktor falán keletkezett, húsz centiméter széles rést, amelyen át sugárszennyezett víz ömlik a tengerbe, de közölték, hogy átvizsgálták az összes reaktort, és másutt nincs szivárgás. A kiömlő víz radioaktív sugárzásának értéke eléri az óránkénti 1000 millisievertet.

Műanyagporral javítják az erőművet
A Tepco bemutatott egy fényképet, amelynek tanúsága szerint a résen keresztül víz ömlik a tengerbe, de azt nem tudják, hogy milyen mennyiségű. A víz gyorsan szétoszlik az óceánban, de veszélyes lehet az erőműnél dolgozókra nézve. A technikusoknak többször abba kell hagyniuk a munkát.
Az erőművet üzemeltető Tepco vállalat mérnöke megkísérelték betonnal elzárni a reaktorfalon lévő rést, de ez egyelőre nem sikerült. Most azzal próbálkoznak, hogy különleges műanyagporral tömik be a lyukat. Olyan polimerről van szó, amely saját súlyát ötvenszer meghaladó vízmennyiséget tud megkötni.
Az erőmű mérnökei közben vizsgálják azt, hogy vannak-e még hasonló repedések a japán atomerőmű védőfalán.
Hoszono Gosi, a kormámyzó Demokrata Párt egyik parlamenti képviselője, Kan Naoto miniszterelnök egyik tanácsadója közölte vasárnap: a kormány fő feladata jelenleg a sugárzó víz kiáramlásának megakadályozása. “Nincs vége a válságnak, de a helyzet némileg stabilizálódott”, mondta.

 

Kiterjeszthetik a veszéyzónát
A krízis még hónapokig tarthat, ezért a körülötte lévő veszélyzónában élők “egy ideig” még nem térhetnek vissza otthonaikba – közölte vasárnap a japán kormányszóvivő.
Edano Jukio hozzátette, hogy a japán hatóságok minden támogatást megadnak az erőmű környékéről kitelepített lakosoknak. A hatóságok a Fukusima-1 erőmű 20 kilométeres körzetéből kitelepítették a lakosságot, és azt javasolták a 30 kilométeres körzetben élőknek, hogy tartózkodjanak otthon, csak végszükség esetén hagyják el otthonaikat. A japán hatóságok nem zárják ki a veszélyzóna kiterjesztését sem.

 

Már 12 ezer a halottak száma
A japán rendőrség vasárnap közölt, legfrissebb összesítése szerint a március 11-i, kilences erejű földregésnek és az azt követő szökőárnak 12 009 halottja és 15 472 eltűntje van a szigetországban.
A második világháború utáni legsúlyosabb japán válság következtében több mint 200 ezer kitelepített ember talált menedéket a kialakított 1900 központban. Összesen 18 ezer ház dőlt romba és 130 ezer épület szenvedett károkat, főként a tengerparti zónákban.
A japán hadsereg és az amerikai haditengerészet pénteken közösen indított, háromnapos nagyszabású kutatóakciója keretében mindeddig csak 66 holttestet sikerült megtalálni. Az eltűntek felkutatására indított akcióban 18 ezer japán katona és 7 ezer amerikai haditengerész vesz részt, továbbá 3 ezer rendőr és tűzoltó.
A Tepco közölte vasárnap, hogy a március 11-ei szökőárban meghalt az erőmű két munkása. Ezzel először erősítették meg, hogy halt meg alkalmazottjuk a katasztrófában. A két munkást végig eltűntnek tekintették. Szerdán találtak rájuk, és a családjukra való tekintettel közölték csak most halálukat.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.