Kitakarították a páskomligeti erdőt, 45 hajléktalannak biztosítottak lakhatást

Az újpalotai önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. rehabilitációs programja keretében kitakarították a páskomligeti kiserdőt, a területen élő hajléktalanoknak pedig hosszú távú lakhatási megoldást találtak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével – közölte az erdőgazdaság szóvivője az MTI-vel , hozzátéve, a következő években közjóléti beruházásokat hajtanak végre az 50 hektáros területen.

A főváros XV. kerületének képviselő-testülete június 29-én döntött a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő újpalotai kiserdő kiürítéséről, és az ott élő hajléktalanoknak szeptember 15-ig el kellett hagyniuk a területet. Az önkormányzat a kiürítésre 5 millió forintot különített el a költségvetés általános tartalékából, a Pilisi Parkerdő Zrt. pedig további egymillió forintot adott a hajléktalantelepek és szemétlerakók felszámolására. Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője az MTI-nek küldött közleményében azt írta: a rehabilitációs program keretében a hajléktalanoknak személyre szabva kerestek lakhatásuk rendezésére megoldást a Magyar Málta Szeretetszolgálattal és az Újpalotai Családsegítő Szolgálattal közösen.

 
Voltak olyan fedél nélküliek, akiknek albérletet, munkásszállást kerestek, és volt, akinek a régi otthonába való visszaköltözését segítette a szeretetszolgálat, s erre 2 millió 725 ezer forintot költöttek. Lomniczi Gergely közlése szerint ezt követően elszállították a mintegy 600 köbméternyi, a hajléktalanok által felhalmozott szemetet, amelynek költsége 4 millió 750 ezer forint volt. A szóvivő tájékoztatása szerint a következő években olyan közjóléti beruházásokat hajtanak végre a területen, amelyek újra vonzóvá teszik a kiserdőt a kikapcsolódni vágyók számára, így a tervek szerint erdei játszóteret és tanösvényt hoznak létre helyi vállalkozások és civil szféra bevonásával.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.