Kiszivattyúzták az üzemanyagot a Costa Concordiából

Tegnapra virradóra befejeződött a 2300 tonna üzemanyag kiszivattyúzása a Tirrén-tengeren januárban hajótörést szenvedett Costa Concordia óceánjáró tartályaiból – jelentették be a feladattal megbízott cégek.

A Giglio szigeténél zátonyra futott luxushajóból mintegy 2300 tonna olajat távolítottak el. A művelet 32 napon át tartott egyfolytában, miközben tíz napon rossz idő nehezítette a munkát, amelyet a holland SMIT és az olasz NERI vállalat végezett el húsz különböző speciális úszó gépezet segítségével. Az olaj eltávolítása azért volt fontos és sürgős, mert a hajótörés térsége védett tengeri élőlények gyülekező helye, és az üzemanyag kiszabadulása nagy pusztítást okozott volna köztük. A hajóroncs eltüntetése előreláthatólag 10-12 hónapig fog tartanai. A január 13-i szerencsétlenségben végső veszteségmérlege 30 halott és 2 eltűnt személy. Csütörtökön búvár robotok segítségével öt holttestre.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.