Kistokajnál fúrják az újabb geotermikus kutat

A tőzsdén jegyzett Pannergy Nyrt. az elmúlt napokban megkezdte a miskolci geotermikus rendszer tervezett kútjainak második, a borsodi megyeszékhelytől néhány kilométernyire lévő Kistokajnál lévő visszasajtoló kutak közül az elsőnek a fúrását.

A város vezetőit Bokorovics Balázs, a társaság igazgatótanácsának elnöke arról tájékoztatta, hogy várhatóan már a jövő hónapban elérheti a fúrófej azt a 2 ezer méter körüli szintet, ahol a kitermelt víz visszasajtolása nagy hatásfokkal megtörténhet. A Miskolchoz közeli Mályi és Kistokaj térségében feltárt geotermikus forrásnak köszönhetően a megyeszékhely Magyarországon az elsők között juthat olcsó, környezetkímélő energiához: első körben az avasi lakótelepen mintegy 10 és félezer panellakás és 200 kereskedelmi létesítmény, illetve egyéb intézmény csatlakozhat a geotermikus hővel felfűtött távfűtési rendszerhez, s így a korábbiakhoz képest olcsóbb lesz számukra a melegvíz és a távhő. A tervek szerint először az avasi hőközpontig kiépülő kilenc kilométer hosszúságú vezetéken jut el a 95 Celsius-fokos víz, ahol azt betáplálják a Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. hálózatába, majd a másodlagos fűtőenergiát Mályi és Kistokaj, illetve térsége ingatlanjainak, létesítményeinek fűtéséhez használhatják.

 
A Mályi község határában fúrt termelő kút hozama percenként 6.600-9.000 liter 105 fokos víz. A hőszolgáltató rendszer biztonságos működése érdekében a tervek szerint még egy kutat létesítenek, amelyeknek köszönhetően 410 ezer gigajuol elsődleges és 210 ezer gigajuol másodlagos hőenergia értékesítésével számol a PannErgy. Egy korábbi tájékoztatás szerint a projektbe mintegy 5 milliárd forintot invesztál a társaság, amely húsz évre szóló szerződést kötött a Mihővel. A cég igazgatója, Nyíri László úgy vélekedett: a geotermikus energia felhasználásával Miskolcon csökkenhet a földgáz alapú hő- és villamosenergia termelés.

Ajánlott tartalom

Pályázat segíti növelni a hazai energiatároló kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).