Kissé csökkent az illegális szoftverhasználat Magyarországon

Magyarországon a személyi számítógépekre (PC-kre) illegálisan telepített szoftverek aránya 2009-ben 1 százalékponttal csökkent, és jelenleg 41 százalékot tesz ki, az illegális szoftverek becsült kereskedelmi értéke mintegy 113 millió dollár.

A Business Software Alliance (BSA), illetve az információs technológiai (IT) piackutató és előrejelző IDC nemzetközi tanulmánya szerint az illegálisan használt szoftverek globális aránya 41-ről 43 százalékra nőtt, nagyrészt az olyan gyorsan növekvő, nagyarányú illegális szoftverhasználatot felmutató piacok miatt, mint Kína, India és Brazília, melyek növelték részesedésüket a teljes szoftverpiacon belül.

A magyarországi csökkenés biztatónak tűnik, ugyanakkor az illegális szoftverhasználat elleni harc továbbra is sürgős feladat, amely csak minden érintett szereplő összefogásával vezethet sikerre – idézi a közlemény Dzsinich Gergelyt, a BSA magyarországi bizottságának elnökét.

A BSA és az IDC egy korábbi tanulmányukra hivatkozva hangsúlyozzák: ha az illegális szoftverek aránya négy év alatt 10 százalékponttal csökkenne, akkor Magyarországon mintegy 1.100 új munkahely keletkezne, s a gazdasági teljesítmény 47 milliárd forinttal növekedne. Ráadásul további 11 milliárd forint adóbevételt hozna az állam számára.
A tanulmány szerint a recesszió ellenére az illegális PC-szoftverek aránya számos piacon csökkent – 54 ország esetében állapított meg mérséklődést a tanulmány – és mindössze 19 gazdaságban emelkedett.

A vizsgált 111 ország közül az illegális szoftverek aránya továbbra is az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban és Luxemburgban a legalacsonyabb: 20, illetve 21-21 százalék. Az illegális szoftverek aránya Grúziában, Zimbabwéban és Moldovában a legmagasabb, mindegyik országban meghaladja a 90 százalékot.

Az illegális szoftverhasználat csökkentésében közrejátszottak többek között a forgalmazói legalizációs programok, a kormányzati és iparági tájékoztató kampányok, a szankciók alkalmazása, valamint a technológiai váltások. Növelte ugyanakkor a nem legális használatot a fogyasztói PC piac gyors növekedése, a régebbi számítógépeken telepített szoftverekkel végzett, a korábbinál  intenzívebb tevékenység, valamint az, hogy a szoftverkalózok és a számítógépes bűnözők egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak.

Az illegális szoftverek kereskedelmi értéke 2009-ben elérte az 51,4 milliárd amerikai dollárt.
A 2009-es felmérés kiterjedt a különböző személyi számítógépeken futó dobozos szoftverek illegális használatára, beleértve az asztali, a laptop, valamint az ultra-hordozható gépek, így a netbookok szoftvereire.

Ajánlott tartalom

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.

Nincs hozzászólás

  1. A szerkesztőktől kérdezem: Ez a cikk hogyan kapcsolódik az energiához?

    Véleményem pedig az, hogy nem kellene az állami költségvetésből milliárdokat költeni arra, hogy az iskolák ingyen használhassák a Microsoft termékeket. Az iskolákban szabad szoftvereket és szabad szoftvereken kellene oktatni. Ha a gyerekek azt tanulnák meg és azt szoknák meg akkor felnőtt korukban is azt használnák, vagyis sem otthon sem a munkahelyeken 95%-ban nem lenne szükség fizetős szoftverekre. Ez persze jelentősen csökkentené szoftverértékesítésből származó adóbevételt, de ha csak a közigazgatásban és az oktatásban lecserélnék az Windows-Microsoft office párost Linux-OpenOffice-ra, az valószínűleg nagyobb megtakarítást jelentene, mint az elmaradt adóbevétel.

  2. Kedves Olvasónk!

    Mint láthatta oldalunk a főbb menüpontok, mint a napenergia, szélenergia, stb több olyan témát is felölel amely szorosan nem kapcsolódik a témához ,de a hírportál jellege miatt belefér az oldal felépítésébe.

    Reméljük ezekkel az információkkal csak segíteni tudjuk a mindennapokban való eligazodást és nem megnehezítjük.

    László

  3. Zöldember véleményéhez csatlakozom, mert tényleg baromi sokat fizet az állam a microsoftnak. Kiegészíteném a kommentjét annyival, hogy nem csak Windows – OpenOffice párost lehetne használni, hanem Linux és OpenOfficet ( vagy LibreOfficet), de megoldható a Linux – MS Office megoldás is. Linux ingyen van, csak le kell tölteni és annyi gépre pakolja fel az illető, amennyire akarja, sé van sok változata. Nem árt sztem a tanulóknak, ha mást is látnak.