Kisebb szennyezést füllentenek a multik

Az Environmental Investment Organisation kimutatása szerint a világ 800 legnagyobb vállalatának többsége téves adatokat ad meg légszennyezéséről, vagy üzletvitele emissziós vonzatának csak egy részét vallja be. A karbonkönyvelés elmismásolását az is segíti, hogy sokuk nem szerződtet független auditort.

A közvélemény és a befektetők (pl. nyugdíjalapok) részéről egyaránt erős elvárások vetülnek a vállalatokra, hogy ökológiai lábnyomuk a lehető leginkább transzparens legyen. Az angliai Carbon Disclosure Project például évek óta próbálja levelezgetéssel és nyilvános nyomásgyakorlással rábírni a multikat, hogy éves rendszerességgel adjanak számot üvegházgáz-kibocsátásukról.

Számos cégvezető arra használja ezeket az adatokat, hogy energiapazarlásokat detektáljon és áramvonalasítsa a természeti erőforrások felhasználását az ellátási láncban. A gazdasági igazgatóknak a költségvonzatok kiszámítása (pl. kibocsátási kvóták vásárlása) miatt jönnek jól ezek az adatok.

A londoni az egyetlen tőzsde, amely kötelező jelleggel előírja a részvényeiket ott jegyző cégeknek, hogy részletes emissziós jelentéssel szolgáljanak –  írta a Reuters. Ez nemcsak az anyagországban folyó tevékenységre vonatkozik, hanem az emisszió-outsourcingra is, ami a harmadik világbeli országokban kihelyezett gyártást jelenti.

Nem szellőztetik meg a légszennyezést

Az Environmental Investment Organisation szerint számos multi fittyet hány az új ökotudatos elvárásokra (ezt megteheti, ha nem Londonban jegyzik a részvényeit), főleg orosz és délkelet-ázsiai cégek. Az EIO kiszámolta, a világ legnagyobb vállalatainak mindössze 37 százaléka jelenteti meg rendszeresen kibocsátási adatait. Vagyis a fennmaradó 63 százalék hallgat.

Mindössze 21 százalékuk ellenőrizteti az adatokat független testülettel. Még meghökkentőbb, hogy az egész világon csupán egyetlen multi, a BASF német vegyipari konszern hozza nyilvánosságra az emissziót a teljes értékláncra vonatkozóan, vagyis beszállítókat, szállítást és minden egyebet belefoglalva.

Az EIO összesítésében leginkább elmarasztalt cégek között szerepel a Lukoil, az Edison International s számos gáz- és olajipari vállalat. A legjobban jelentők között főként telekommunikációs cégek találhatók, mint a Deutsche Telekom, a Singapore Telecom, a kanadai BCE és a spanyol Telefónica.

http://www.piacesprofit.hu/

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.