Kiosztották a járművek X-díját

Közel három és fél évvel ezelőtt indította útjára az X-díj Alapítvány a legtakarékosabb gépjárművek versenyét.

Közel három és fél évvel ezelőtt indította útjára az X-díj Alapítvány a legtakarékosabb gépjárművek versenyét. A csapatoknak egy gallon üzemanyaggal legalább 100 mérföldet kellett megtenniük, ami 2,35 literes fogyasztást jelent 100 kilométerre levetítve.
A versenybe benevezett 111 csapat 136 járműve a megmérettetések során folyamatosan fogyatkozott, míg az utolsó körre, egy versenypályán zajló megmérettetésre összesen 7 szerkezet maradt állva. Ezek közül kerültek ki a 10 millió dollár összdíjazású Progressive Automotive díj győztesei, akiket most az összes döntőssel együtt bemutatunk.
A “főáramlatból” a Virginia állambeli Edison2-é az egyetlen négyüléses, 280 literes csomagtérrel rendelkező jármű, ami állva tudott maradni a sorozatban. Az E85-ös alkohol üzemű Very Light Car (nagyon könnyű autó) névre keresztelt gépük 102,5 mérföld per gallonos fogyasztásával éppen hogy bejutott a küzdelembe, egyedüliként azonban nem volt nehéz dolga, hogy az utolsó körben elhódítsa a kategória győztesének járó 5 millió dollárt, különösen hogy két autóval is képviseltették magukat.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.