Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Kiolvad a világ legészakibb tava

Kiolvad a világ legészakibb tava

A felfedezés az egyik legutóbbi bizonyíték arra, hogy a sarkvidék felmelegedése gyors környezeti változásokhoz vezethet.

A grönlandi Kaffeklubben So nevű tó az északi szélesség 83. fokán fekszik, azaz mindössze 7 foknyira az Északi-sarktól, írja az origo.hu. A fél négyzetkilométeres tavat a világ legészakibb tavának tartják, és az utóbbi körülbelül 2400 évben 1-2 méter vastag jég borította. Idén nyáron azonban megindult az olvadás: a tavat borító jéglencse széleit olvadékvizek árkolták fel, ahogy a nyári átlaghőmérséklet 1,6 Celsius-fokig emelkedett. A tó körülbelül 3500 éve keletkezett, és körülbelül ezer évig nyílt vízfelszíne volt. Az üledékek vizsgálata alapján ebben az időszakban kovamoszatok éltek benne. 2400 éve azonban ezek eltűntek, és a jég alatt csak az igen szívós kékmoszatok (cianobaktériumok) maradtak meg. A legutóbbi vízmintákban azonban már körülbelül 20 kovamoszatfaj bukkant fel. Más, hasonló fekvésű tavak hasonló változásokat mutatnak, ami arra utal, hogy a területen gyors környezeti változások indultak meg a felmelegedés miatt.

Ajánlott tartalom

Ezeket lépi meg az EU 2030-ig a klíma védelemében

Az Európai Bizottság csütörtökön bemutatta 2030-ig megvalósítandó új éghajlatvédelmi tervét, amely a korábbi elképzelésekben szereplő 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Európai Unióban.