Kínos! Fűtési támogatást kért a brit uralkodó

Állami támogatást kért palotáinak költséghatékonyabb fűtéséhez a brit uralkodó, kérését azonban az illetékes kormányzati tisztviselő udvariasan visszautasította, azzal az érvvel, hogy az igénylés jóváhagyása nem venné ki jól magát a sajtóban.

A The Independent, pénteki jelentése szerint az udvar abból a keretből kért hozzájárulást, amelyből elsősorban alacsony jövedelmű családok lakóközösségei, valamint oktatási, szociális és egészségügyi ellátó intézmények – köztük kórházak – kaphatnak támogatást energiahatékony közösségi fűtőberendezések beszerzéséhez.
II. Erzsébet királynő helyettes kincstárnoka a lap által megszerzett korabeli üzenetváltás tanúsága szerint néhány éve arról érdeklődött a kormánynál, hogy az uralkodó kaphat-e támogatást az alapból a fő londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota, valamint a legnagyobb vidéki kastély, a London nyugati határában fekvő Windsor fűtési és energiaellátó rendszereinek cseréjéhez.
A válaszüzenetben az illetékes kormánytisztviselő felhívja a helyettes udvari kincstárnok figyelmét arra, hogy a keretből elsősorban szociális és közösségi fűtési támogatásokra szokás pénzt folyósítani, és “vélhetőleg kedvezőtlen sajtóvisszhangja lenne, ha a Palota például egy kórház rovására kapna juttatást”.

A királyi családnak mindazonáltal nem csupán az energiaszámlákkal van gondja.
A 84 esztendős királynő és 89 éves férje, Fülöp edinburghi herceg jelenleg évente 7,9 millió fontot (2,6 milliárd forintot) kap a Civil Listről, vagyis a királyi házaspár hivatalos költségeire elkülönített állami keretből. Az összeget azonban húsz éve nem emelték, és ez idő alatt a brit kiskereskedelmi árindex – vagyis a Nagy-Britanniában használatos, széles merítésű inflációs mutató – 80 százalékkal emelkedett.
Meg nem erősített londoni sajtóértesülések szerint az udvar nemrégiben közölte a kormány magas rangú illetékeseivel, hogy az uralkodó és férje kötelezettségeinek éves költségei jelenleg már 7 millió fonttal meghaladják az állami juttatás összegét.
A hiányt egyelőre a Civil List vésztartalékából fedezik, ám 2012-re – éppen II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulójára – várhatóan ez is kimerül.

Hogy azután mi lesz, arról egyelőre nincs hír.
A Civil List keretéből csak a királynő és Fülöp herceg költségeit fedezik, de a brit monarchia egésze egyébként nem kerül túl sokba: fenntartására évente nem egészen 42 millió fontot fordítanak a költségvetésből, vagyis minden egyes brit adófizetőnek évi 69 pennyjébe (230 forint) kerül a királyság intézménye.
A The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felső ezréről minden évben kiadott lista idei összeállítása a királynő személyes vagyonát 290 millió fontra (96 milliárd forintra) becsülte.
A rangsorban szereplő vagyonokhoz képest a brit uralkodó ezzel azonban szinte szegénynek tűnik. A leggazdagabb az idei listán a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal, akinek vagyonát a lap 22,45 milliárd fontra (7500 milliárd forintra) tette.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.