Kínának víz kell – gyorsan és sok

Az általános szennyezettség mértékének megállapítására a földalatti vízkészletek biztonságának vizsgálatába kezdett a kínai vezetés – adta hírül a Hszinhua hírügynökség.

A Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) helyettes vezetőjét, Tu Jinget idézi a hírügynökség, aki úgy fogalmazott, hogy az eddig begyűjtött adatok szerint a földalatti vizek és az onnan nyert ivóvízkészletek minősége “általánosságban garantált”. Nem zárható ki ugyanakkor, hogy a helyzet romlani fog a jövőben – tette hozzá a szakember. A központi vezetés egy, kifejezetten a föld alatti vizeket érintő speciális szabályozás kidolgozását tervezi – írja a stop.hu. Az NDRC adatai szerint az ország vízfogyasztásának csaknem egyötöde a föld alatti vízkészletekből származik, Kína északi régióiban, így többek közt Peking vagy az azt körülvevő Hopej tartomány fogyasztásának felét ezek a készletek fedezik. Egy februárban közzétett felmérés szerint a talajvizek 90 százaléka valamilyen mértékig szennyezett, 60 százalékuk súlyosan. Egy másik, 118 nagyváros adatait összegző jelentés szerint a városi talajvíz-állomány 64 százaléka súlyosan terhelt, s mindössze 3 százalékuk számít tisztának. A központi becslések szerint évente legalább 80 milliárd tonnát tesz ki a vizekbe eresztett szennyvíz mennyisége.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

Nincs hozzászólás

  1. A talajvíz úgyse fogyasztható, csak öntözésre jó.