Kína: százmilliók biztonságos ivóvíz nélkül

Kína érvényben lévő ötéves tervének első négy évében több mint 70 milliárd jüant (10,5 milliárd dollár) fordítottak az ivóvízellátás fejlesztésére, amivel 154 millió emberhez jutott el a vezetékes víz; százmilliók továbbra is várnak – idézi a szaktárca miniszterét a kínai sajtó kedden.

A 2006-tól 2010-ig tartó tervidőszakban 160 millió vidéki kínai biztonságos vízellátását tűzte ki a kínai állami vezetés, majd 2008-ben kötelezettséget vállalt arra, hogy 2013-ig 312 millió falusi lakásába vezetik be a vizet.
O Csing-ping (E Jingping) most felszólította az illetékes szerveket, hogy gyorsítsák fel a vízellátást szolgáló beruházásaikat, hogy az év végére teljesüljön a vállalt cél: további 60 millió vidéki ivóvízzel történő ellátása.

Kína alapvetően szegény vízforrásokban és ezen túl – különösen a délnyugati területeken – az utóbbi időben komoly gondot okoz a tartós szárazság okozta vízhiány, ami tízmilliók napi szükségleteit veszélyezteti. Kína gyors gazdasági fejlődése komoly próbatétel az amúgy is szűk készletekkel rendelkező országnak, amelyben a világ lakosságának 20 százaléka él, miközben – a McKinsey & Co. amerikai vállalkozási tanácsadó cég hétfőn kiadott jelentése szerint – a vízforrásoknak mindössze 7 százalékával rendelkezik.

A vállalat egy korábbi tanulmányában arra hívta fele a figyelmet, hogy a feltörekvő gazdaságokban, így Kínában, Indiában sürgős, a víz hatékony és ésszerű fogyasztását elősegítő lépésekre van szükség, mivel a népesség és a gazdaság együttes növekedésével ezekben az országokban a vízigény viszonylag rövid időn belül 40-50 százalékkal is meghaladhatja a rendelkezésre álló készleteket.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.