Kína hozza el az olcsó napelemeket?

Valóban dömpingáron adják a kínai cégek a milliárdos állami támogatásokból gyártott napelemeket Európában?

Erről kezdett vizsgálatot az EU, az európai gyártók panaszaira reagálva. Az ügy akár kereskedelmi háborúhoz is vezethet. Az Egyesült Államok a héten sújtotta büntetővámokkal a kínai napelemtermékeket. Az Európai Unió a zöld technológiák élharcosának szereti láttatni magát, mégis vizsgálatot kezdett az olcsó kínai napelemek ügyében, írja az inforadio.hu. Sok európai gyártó azzal vádolja a kínaiakat, hogy dömpingáron, az előállítási költségnél is kevesebbért adják a napelemeket, mint otthon. A vizsgálatban résztvevő egyik EU illetékes azt mondta a Reutersnek, hogy “egyre több a bizonyíték, hogy Kína dotálja a gyártókat. Ezt azonban nem tartjuk ellenséges lépésnek, jeleztük, hogy szeretnénk megoldást találni” – mondta. Az Egyesült Államok Barack Obama újraválasztásának másnapján vetett ki öt évre védővámokat a kínai napelemgyártókra a hazai előállítók nyomására.

A vita rosszkor jön a feleknek – jegyzi meg a Reuters – mivel Kína az EU második legnagyobb kereskedelmi partnere, Kínának az EU pedig a legnagyobb. Az európai napelemgyártók azonban nagyon dühösek. Az EU ProSun nevű csoport, amely 25 gyártót fog össze, azt állítja, hogy a kínai állami támogatás miatt a kínai gyártók 20-szor annyi napelemet állítanak elő, mint amire kereslet van Kínában és kétszer annyit, mint a globális kereslet. Emellett arra panaszkodott, hogy az utóbbi két évben 12 kínai gyártó összesen 33 milliárd eurónyi támogatást kapott olcsó hitelek formájában. A kínai kormány késett a válasszal az EU-vizsgálatra, de korábban a Kereskedelmi Világszervezetben emelt panaszt, amiért úgymond Olaszország és Görögország saját napelemgyártóit juttatja új megrendelésekhez. Peking azzal fenyegetőzött, hogy védővámot vethet ki az EU-ból importált proszilikonra. Az Európai Unió kilenc hónapon belül ideiglenes védővámokat vethet ki, a vizsgálat kezdetét követő egy évben pedig dönthet arról, hogy öt évre szóló büntetővámokat vezessen-e be. A kínai napelemgyártók tavaly 21 milliárd euró értékben adtak el termékeket az EU-ban – ez azt jelenti, hogy az ágazat exportjának 60 százaléka irányul Európába.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.