Kína hivatalosan is csatlakozott a koppenhágai klímaegyezményhez

Kína kedden hivatalosan is csatlakozott a tavaly decemberben született koppenhágai klímaegyezményhez, és ezzel az utolsó nagy felzárkózó gazdaságként támogatja a megállapodást.

Peking a bonni székhelyű ENSZ klímaváltozási titkárságnál levélben jelezte hivatalos csatlakozási szándékát.
Kína hajlandó növelni éghajlatvédelmi programjai átláthatóságát, és feltétel nélkül teljesíti üvegházgáz-kibocsátási vállalásait – mondta a kínai miniszterelnök a decemberi koppenhágai ENSZ klímakonferencia befejező, plenáris ülésén. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kijelentette: Kína betartja, és akár túl is teljesítheti a 2020-ig tartó időszakra vonatkozó kibocsátás-csökkentési vállalásait.

Kína évi 6,8 milliárd tonna szén-dioxiddal az első számú üvegházgáz-kibocsátó a világon. Az ázsiai ország vezetése a konferencia előtt, múlt novemberben közölte, hogy az energiahatékonyság növelésével 2020-ig 40-45 százalékkal csökkenteni kívánja az egységnyi bruttó hazai termékre (GDP) jutó szén-dioxid-kibocsátást a 2005-ös szinthez képest.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.