Kína: drága fejlődés, drága szennyezés

Kezdi benyújtani a számlát Kína rohamtempójú gazdasági fejlődése. A közelmúltban nyilvánosságra hozott adatok szerint csak a 2010-es évben 138 milliárd eurónak megfelelő összegbe került az országban a környezetszennyezés.

A kínai környezetvédelmi minisztérium adataiból kiderül, hogy ez az összeg a duplája annak a pénzben mérhető kárnak, amit 2004-ben Kínának a környezetszennyezés okozott, írja az energiacentrum.com.
A nem végleges adatok szerint a környezetkárosítás és az ezzel összefüggő közvetlen gazdasági veszteség elérték a kínai GDP 2,5 %-át. Ha ezekhez hozzáadjuk az ökoszisztémában okozott károkat, beleértve az erdőket, vizeket, az összeg elérné a 193 milliárd eurót, azaz a GDP 3,5 %-át. És akkor még senki sem számolt az egészségkárosodásokkal, amelyek mértéke a kínai környezetvédelmi akadémia szerint a gazdasági veszteségeknél is nagyobbak. A nyugtalanító adatok és a lakosságban fokozatosan kialakuló türelmetlenség oda vezettek, hogy Li Keqiang miniszterelnök személyesen próbálta megnyugtatni az országot. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy az eddigieknél nagyobb eltökéltséget mutat a környezeti válsággal szembeni harcban. „Meg kell büntetnünk a felelősöket, vaskézzel kell betartatnunk a vonatkozó törvényeket. Nem mehetünk tovább a gazdasági fejlődés útján a környezet kárára” – mondta Li Keqiang.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.