Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Kína beszólt az államoknak és Európának

Kína beszólt az államoknak és Európának

A kínai vezetés az Amerikai Egyesült Államokat, Európát és Japánt hibáztatja alacsony törekvései miatt – már ami a kibocsátás csökkentését illeti.

A Koppenhágába érkezett kínai delegáció jelentősebb kibocsátás-csökkentési célkitűzéseket várt az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól is az éghajlati tárgyalásokon.

Egy sajtókonferencián Su Wei, Kína delegációjának vezetője szerint sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió, de még Japán sem ajánlott megfelelő rendelkezéseket az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatosan.

Su Wei kifejtette, hogy Amerikai kibocsátás-csökkentési célja és a fejlődő nemzetek pénzügyi támogatása a folyó éghajlat-változási konferencia sikerének kulcsa lehetne.
Su Wei elutasította az EU javaslatát, miszerint a gazdaságilag fejlettebb fejlődő országokat is kötelezik a kibocsátás-csökkentésére.
A Kína által javasolt célok összhangban voltak az UNFCCC keretekkel – Su Wei megjegyezte: „Az EU álláspontja nem védelmezhető …. A [Kiotói] Jegyzőkönyv mellett az UNFCCC megállapodások is világosan meghatározzák, hogy mely fejlett és fejlődő országoknak kell részt venniük.”

A Kiotói Jegyzőkönyv szerint a szegény világ fejlődő országokat nem kötelezhetik a kibocsátás csökkentésére úgy, hogy közben finanszírozási béklyókat is kötnek rájuk.

Ajánlott tartalom

100 milliárd euróval támogatja az EU a zöldenergiára való átállást

Az Európai Bizottság 100 milliárd eurót különít el azon pénzalap számára, amely segítséget fog nyújtani a tiszta energiaforrásokra történő átálláshoz az olajpalától vagy széntől függő gazdaságok számára - közölte Frans Timmermans EU-biztos, az úgynevezett európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora Strasbourgban kedden.