Kína az idén világ harmadik legnagyobb szélenergia előállítója lesz - állítja a kínai országos energiahivatal.

Kína a világ harmadik szélenergia előállítója

Kína az idén világ harmadik legnagyobb szélenergia előállítója lesz – állítja a kínai országos energiahivatal.

Az év végével az ország működő szélerőműveinek teljesítménye eléri a 20 ezer megawattot – közölte tájékoztatóján Si Li-san (Shi Lishan) a hivatal új és megújuló energia ügyekben illetékes vezetője, emlékeztetve arra, hogy a kapacitás 2004-ben 764 megawatt volt, 2008-ra pedig elérte a 12 ezer megawattot. Összehasonlításul: Magyarországon mindössze közel 200 megawatt a kiépített szélerőmű kapacitás.
A becsült érték alapján Kína e területen nemzetközi szinten az Egyesült Államok és Németország mögött a harmadik helyre kerül.

Kína immár rendelkezik a szélenergia ipar teljes vertikumával – mondta Si, utalva arra, hogy 2003-ban az országban még nem voltak képesek a szélenergia termeléshez szükséges komplett áramfejlesztő berendezések gyártására. A szakember szerint ugyanakkor a technológia továbbra is az ágazat fejlődésének szűk keresztmetszete.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.