Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Kína a „legzöldebb” ország
Tudj meg többet: Napenergia

Kína a „legzöldebb” ország

Kína továbbra is jelentős fölénnyel vezet az Egyesült Államok előtt a megújuló energiaprojektek legvonzóbb országainak listáján. Az Ernst and Young által üzemeltetett, a megújuló energiaprojektek piacának vonzerejét vizsgáló százpontos listán Kína jelenleg 72 ponttal szerepel, míg a második USA 67 ponton áll.

Az ázsiai ország tavaly augusztusa óta vezeti a listát, ami annak tudatában nem meglepő, hogy Peking jelentős mértékű állami támogatással segíti a zöld-energia szektort. Ez azonban a versenytársak – jogosnak mondható – felháborodásával jár együtt. Az állami támogatás középpontjában jelenleg a szél- és napenergia-ipar valamint az elektromos autók gyártása áll. Hogy milyen összegekről van szó, azt jól mutatja, hogy a kínai megújuló energiaipari vállalatoknak az állami tulajdonban lévő Kínai Fejlesztési Bank (CDB) – csak a tavalyi évben -, 232 milliárd jüan (6,84 ezer milliárd forint) kölcsönt különített el.

 
A lista több szempont alapján (pl: az adott szabályzók, piacra jutási lehetőségek, az energiainfrastruktúra fejlettsége és az egyes technológiák felhasználásának hatékonysága rangsorolja az egyes országokat. Meglepetésre a harmadik helyen is egy ázsiai ország, India áll, amely az első negyedév adatai alapján előzte meg az eddigi „bronzérmes” Németországot. Szakemberek Kína erősségét a zöldenergia-portfóliójának diverzifikáltságában, és a nem part menti szél- és koncentrált napenergia-projektekre való erős összpontosításában látják, és ezek a tényezők teszik a befektetők első számú célországává. Kína legújabb ötéves tervében szerepel többek között, hogy a nem-fosszilis üzemanyagok részesedését az elsődleges energiafelhasználásban 11,4 százalékára emelje, illetve az egy dollár gazdasági teljesítményre jutó energiafelhasználást 16, a széndioxid-kibocsátást pedig 17 százalékkal csökkentse.
Az ötéves terv megvalósítása érdekében a múlt héten állami kamattámogatást és más ösztönzők bevezetését jelentették be megújuló energiatermelő és csúcstechnológiai anyagokat előállító ágazat számára.

Ajánlott tartalom

Becslések szerint évente 50 szélturbina ég le Németországban

Nem igazán lehet tudni, hogy az egyes berendezések milyen gyakran vannak karbantartva és hibásodnak meg.