Kilenc város gyűjtött szelektíven hulladékot

Hulladékcsere akcióval köszöntötték a Környezetvédelmi Világnapot kilenc magyar városban, ahol minden a környezetért tenni kész polgár apró ajándékra válthatta a magával hozott újrahasznosítható hulladékot.

A szelektív hulladékgyűjtést koordináló ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.-vel összefogva hirdette meg a Hozd vissza! akciót, amelyben az idén kilenc település, Békés, Kazincbarcika, Tiszakécske, Gyöngyös, Kiskunhalas, Kisújszállás, Orosháza, Kiskunlacháza és Tiszaújváros vett részt. Sátoraljaújhelyen az árvízi helyzet miatt az utolsó pillanatban el kellett halasztani a rendezvényt.
Azok, akik különválogatott üveg-, fém-, papír-, műanyag- és elektronikai hulladékaikat pénteken a kijelölt gyűjtőszigetnél leadták, a rendezvények házigazdáitól újrahasznosított anyagokból készült használati tárgyakat kaptak.

A szervezők közben az újrahasznosítás fontosságáról és a folyamat felépítéséről tartottak ismertetést. Kiemelték, hogy a legfontosabb döntés a környezettudatos emberek kezében van, mert a hulladékból csak akkor lesz újra érték, ha az újrahasznosítható hulladékot pontosan különválogatva egyre többen juttatják vissza a körforgásba.
Az akció este 6-kor zárult. Üvegért bögrét, papírért jegyzettömböt, műanyagért vászon bevásárlótáskát, fémért kulcstartót, elektronikai hulladékért pedig zseblámpát adtak a résztvevőknek.
Kilenc helyszínen összesen 300 köbméternyi – papírból 41, üvegből 21,5, műanyagból 33, fémből 2,5, elektronikai hulladékból pedig 202 köbméter – újrahasznosítható hulladék gyűlt össze.
Június 5-ét 1972 óta tartják számon a környezetvédelem világnapjaként. Idén a Környezetvédelmi Világnap hétvégére esik, így egy nappal korábban, pénteken került sor a rendezvényre.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.