Kihaltnak vélt békafajok kerültek elő

Egy hónappal a Conservation International természetvédelmi szervezet által koordinált kétéltűkereső-akció kezdete után máris sikerről számolnak be a kutatók: a kihaltnak vélt fajok felkutatása során eddig három kétéltűfaj került elő. A keresés a Föld számos területére és a legkülönbözőbb élőhelyekre is kiterjed.

A Hyperolius sankuruensis elnevezésű békát az afrikai Kongó folyó egy mellékágában harminc év után először sikerült megtalálni. Az állat kiváló rejtőszínnel rendelkezik, sötétzöld alapon fluoreszkáló pöttyök tarkítják. A kutatóknak ezért meg kellett várniuk az est beálltát, hogy jellegzetes hangja alapján azonosítani tudják a békát – írta a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.
Mexikó egyik sötét barlangjában pedig a Chiropterotriton mosaueri nevű szalamandra került elő, miután már több mint hatvan éve nem látta senki. A Hyperolius nimbae nevű béka felkutatása kicsit egyszerűbb volt: egy helyi kutató bukkant rá Elefántcsontparton egy falu közelében. Negyven év óta ez az első találkozó a kétéltű egy példányával.
Az akció szervezője, Robin Moore száz fajt célzott meg, habár tisztában van vele, hogy azok legtöbbje már mindörökre eltűnt. A három faj felfedezése is szenzációszámba megy. Közülük legalább egy olyan területen él, amelynek védelme fontos, mivel városok ivóvízellátását biztosítja.
A fajok vizsgálata akár az orvostudomány számára is hasznosnak bizonyulhat, hiszen számos gyógyhatású vegyület származik kétéltűektől.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.