Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Kihalás fenyegeti az Indonéziában található főemlősök többségét

Kihalás fenyegeti az Indonéziában található főemlősök többségét

Kihalás fenyegeti az Indonéziában élő főemlősök 84 százalékát, s “komoly a veszélye”, hogy egyes fajok örökre kipusztulnak – közölte az ország környezetvédelmi minisztere.

Rachmat Witolear szerint a fajok eltűnése “kárt okoz a természet egyensúlyában” és “veszélyezteti az élelmiszerellátás biztonságát” .   A klímaváltozás is rontott az Indonéziában élő főemlősök helyzetén, de a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy – az ellenőrizetlen gazdasági fejlődés, a lakosság számának növekedése, a termőföldek növelése, az ásványi és erdészeti kincsek kiaknázása miatt – egyre gyorsabb ütemben irtják az erdőt.

Indonéziában irtották ki a legtöbb erdőt a világon 2000 és 2005 között, évente több mint egy millió hektárnyit, óránként háromszáz futballpályányit. A Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN) szerint az Indonéziában élő 3700 állatfajának 19 százaléka valamilyen mértékben veszélyeztetett. Indonéziában él a világ tengeri állatainak a legtöbb faja, és Brazília után itt él a legtöbb szárazföldi állatfaj.

Ajánlott tartalom

Fokozza a tűzvészek kockázatát a globális felmelegedés

Az emberi tevékenység okozta klímaváltozás fokozza a futótüzek kockázatát - állapította meg egy friss brit elemzés.