Kihalás fenyegeti az észak-afrikai édesvízi életet: a honos állat- és növényfajok több mint egyötöde veszélyeztetett - derül ki a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelentéséből.

Kihalás fenyegeti az észak-afrikai édesvízi életet

Kihalás fenyegeti az észak-afrikai édesvízi életet: a honos állat- és növényfajok több mint egyötöde veszélyeztetett – derül ki a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelentéséből.

A tanulmányt egy stockholmi nemzetközi vízügyi konferencián ismertettek kedden. Az anyag szerint az észak-afrikai édesvízi fajok 21 százalékát fenyegeti a kihalás, köztük több mint ezer féle halat, rövidfarkú rákot, puhatestűt, vízi növényt és rovart.
Az IUCN szerint a legnagyobb veszélyt a mezőgazdasági vízhasználat, az ivóvízkinyerés és a gátak jelentik az élőlényekre. A természetvédelmi szervezet a jelentésben felszólítja a térség kormányait, hogy felelősségteljesebben bánjanak a vízzel mint erőforrással.
A tanulmány kétszáz tudós ötéves kutatására épít, melynek során 5167 afrikai édesvízi fajt vizsgáltak meg.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.