Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Rovatok » Zöldinfó » Környezetvédelem

Kihalás fenyegeti a banánt

forrás: piacesprofit.hu
Megjelenés: 2016.03.18., 17:19   Utolsó módosítás: 2016.03.18., 17:19

Már évtizedekkel ezelőtt azért váltott a piac egy másik banánfajra, mert az addig boltokban lévő típus betegség támadta meg. A nemzetközi kereskedelemben mozgó banán már nemcsak kevésbé édes és ízletes, de klón is. Most ezt is gombafertőzés támadta meg.

A fusarius fungus nagy ellensége a banánnak. Ez a gombafajta megakadályozza a növénynek, hogy folyadékot és tápanyagot vegyen magához. A 60-as évek előtt az emberek édesebb és ízesebb banánt ehettek, ám, mivel ezt támadta meg a gomba, a piac áttért a gros michel fajtáról a cavendish banánra, mely már rezisztens a gombára, csakhogy nem olyan édes, mint a kevésbé ellenállóbb fajta. A jelenleg tömegesen termesztett cavendish fajtának az a baja, hogy minden egyes darabja klónja a másiknak. Ez fokozottan sérülékennyé teszi őket, mivel genetikai különbözőségük jelentéktelen, és mivel most már ezt a fajt is megtámadta a Panama-betegség, veszély fenyegeti a ma fogyasztói számára ismert banántípust is. A betegség Ausztráliából és Ázsiából indult.

A tudósok kidolgozták a géntérképét, hogy módosítani tudják a növény génszerkezetét. Azonban évekbe telhet, mire olyan új génmódosított változatot tudnak létrehozni, mely hatékonyan ellen tud állni a gomba támadásának.

A banántermesztés zöme Dél-Amerikában, Afrikában folyik, bár vannak ültetvények Indiában, s az attól délre fekvő szigetországokban, így Ausztráliában is. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a banán a harmadik világ és az ott élő szegény néprétegek egyik fontos megélhetési forrása. Az elmúlt évtizedekben sokszor túlpolitizált tényező is volt, mert a banánt sújtó vámok és vámkedvezmények kulcsfontosságú kérdés sok millió kisgazda életében. A sajtó akkoriban banánháborúkról cikkezett.

A teljes cikk itt olvasható.


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 28. vasárnap
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

Az újrahasznosított papír minden tonnája 12 fát kímél meg a kivágástól.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés