Kiépült Miskolc és környéke hulladékgazdálkodási rendszere

Európa egyik legmodernebb hulladékgazdálkodási rendszere épült ki Miskolcon és a város környékén további 36 településen az elmúlt két évben, a zömmel uniós forrásból megvalósult projekt 3,8 milliárd forintba került – közölték a program zárásaként megtartott rendezvényen csütörtökön a miskolci városházán.

Pfliegler Péter, a város alpolgármestere azt mondta: a borsodi megyeszékhely eddig is sokat tett azért, hogy környezetbarát, élhetőbb városként emlegessék, ezt több beruházás bizonyítja. Ebbe a sorba illeszkedik a térség környezeti terhelését tovább csökkentő hulladékgazdálkodási projekt, amely alapoz a 37 település mintegy 250 ezer lakójának környezettudatos életmód iránti igényére is.

A projekt célja az egységes miskolci regionális hulladékgazdálkodási rendszer infrastruktúrájának fejlesztése volt, a programot a térség hulladékgazdálkodásának fejlesztésére létrejött Miskolc Térségi Konzorcium valósította meg, a konzorcium gesztora a miskolci önkormányzat volt.

A rendezvényen elhangzott: a hulladékgazdálkodást korszerűsítő fejlesztés eredetileg 2,2 milliárd forinttal támogatott költsége mellé kormánydöntés alapján 2013-ban további 1,2 milliárd forint, majd 2015-ben 367 millió forint többlettámogatás járult, míg a tagönkormányzatok által biztosítandó önerő 100 millió forint alá csökkent, így a program 98 százalékos támogatást élvezett.

Az összességében 3,85 milliárd forintból kiépült a szelektív hulladékgyűjtési rendszer teljes háttere.

Hejőpapiban egy 55 ezer tonna éves kapacitású mechanikai hulladék-előkezelő épült, itt a keverten gyűjtött települési szilárdhulladékból az értékesíthető haszonanyagokat válogatják ki újrahasznosításra, és energetikailag hasznosítható úgynevezett RDF-terméket (Refuse Derived Fuel) is előállítanak.

Miskolcon fejlesztették a szelektívhulladék-válogatót, vásároltak ötezer komposztálóedényt és 44 ezer sárga gyűjtőedényt, úgynevezett újrahasználati központot telepítettek három hulladékudvarba, üzembe állítottak nyolc, szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas járművet, miként rakodógépeket, dózert, targoncát is.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.