Kiemelt projekt lett a krki LNG-terminál

A horvát kormány csütörtöki ülésén kiemelt beruházássá nyilvánította a krki LNG-terminált (cseppfolyósgáz-terminált), amelynek beruházási értéke 600 millió euró (185 milliárd forint).

A kiemelt beruházásokról szóló törvény lehetővé teszi, hogy az ügyintézés sürgősségi eljárás keretében, elsőbbséget élvezzen. A kormány úgy ítélte meg, hogy az LNG-terminál fontos Horvátország gazdasági fejlődése szempontjából, növeli a foglalkoztatási lehetőségeket esélyét, és kedvező hatással van a környező régió iparára. Hangsúlyozták, hogy a tervek összhangban vannak az Európai Unió és Horvátország stratégiai dokumentumaival is. A projekt beruházási értékét 600 millió euró becsülik, de a gázvezetékek és a kompresszorállomások megépítésével átlépheti az 1 milliárd eurót is. A krki LNG-terminál az európai energiabiztonsági stratégia részét képezi. Az építkezés várhatóan 2016-ban elkezdődik, és három évig tart. A horvát lakosság évente 2,7 milliárd köbméter gázt fogyaszt, az adriai cseppfolyósgáz-terminál pedig 4-6 milliárd köbméteres kapacitással épül meg. Horvátország további gázmennyiségre számít más szárazföldi és tengeri lelőhelyekről is, amelyet továbbít más EU-s országokba.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.