Kiemelkedően teljesítettek tavaly az ALTEO Group szélerőművei

Kiemelkedően teljesítettek 2015-ben az ALTEO Group szélerőművei, a feltörekvő alternatívenergetikai vállalat négy egysége több mint 7700 átlagos háztartás villamosenergia-igényének megfelelő mennyiségű áramot termelt.

Ezt az eredményt a kedvező szeles időjárásnak köszönhető 75 százalék feletti átlagos kihasználtságnak, illetve a megfelelő karbantartás révén kifejezetten magas – 99 százalékos – rendelkezésre állásnak köszönheti a vállalat. Az ALTEO roup a jövőben is vizsgálja újabb időjárásfüggő megújuló erőművek portfóliójába illesztését. Az ALTEO Group jelenleg négy szélerőművel rendelkezik, amelyek 2015-ben összesen 18.445 megawattórányi áramot termeltek a hálózatra, ami több mint 7700 átlagos fogyasztású háztartás éves áramigényét képes kielégíteni. Az energetikai vállalat szélerőművei tavaly 99%-ot meghaladó rendelkezésre állás mellett, együttesen 26.610 órán keresztül termeltek áramot, amely kifejezetten magas értéknek tekinthető.

„A tavalyi év termelési adatai bizonyítják, hogy az ALTEO az elmúlt években professzionális szakmai befektetőként rentábilisan, magas rendelkezésre állás mellett tudta üzemeltetni ezeket az egységeket. A négy erőmű megfelelő szél esetén alacsony fenntartási költségek mellett stabilan termelte az elvárt árammennyiséget” – mondja Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója.

A tőzsdén is jegyzett társaság szélerőművei közül a legjobb teljesítményt a jánossomorjai egység nyújtotta, mely a jó szélviszonyoknak és a magas rendelkezésre állásnak köszönhetően tavaly 7031 üzemórában termelt áramot működött és összesen 5553 megawattórányi áramot termelt a hálózatra. Üzemidő tekintetében ezt az egységet a pápakovácsi (6847 üzemóra), az ácsi (6619 üzemóra) és a törökszentmiklósi (6113 üzemóra) erőmű követte.

„Az elmúlt időszakban elsősorban az ipari smart energy management szolgáltatásaink fejlesztésére helyeztük a hangsúlyt, üzemeltetünk és tulajdonlunk magas hatásfokú földgáz alapú egységeket és folyamatosan erősítjük az energiakereskedelmi üzletágunkat is. Ez viszont nem jelenti azt, hogy elfordulnánk a megújuló energiaforrásoktól, sőt, ezek az egységek kiválóan illeszkednek az ALTEO szinergiákra építő stratégiájába. Folyamatosan vizsgáljuk további ilyen erőművek akvizíciójának, szerencsés esetben zöldmezős beruházás keretein belül történő megvalósításának, lehetőségét” – hangsúlyozza a vezérigazgató.

A megújuló energiaforrások hazai jövőjéről szólva a vezérigazgató kiemelte: az ipari energiahatékonyság és smart energy management szolgáltatások mellett a megújuló energiaforrások kiaknázása az a terület, amelyen a felkészült szakmai vállalkozások jelenleg is és a jövőben is megtalálják majd a számításukat. „A klasszikus megújuló erőművek kicsik és decentralizáltak, üzemeltetésük rugalmasságot követel és azt, hogy egy diverzifikált portfólió – mérlegkör – elemeként működhessenek. Ebben a felkészült magyar vállalkozások sikeresek tudnak lenni, tevékenységükkel jól ki tudják egé szíteni és ki tudják szolgálni az állami célkitűzéseket” – emeli ki Ifj. Chikán Attila.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.