Kidolgozzák a biogáz hálózatba juttatásának feltételeit

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Gázipari Egyesülés és a Magyar Biogáz Egyesület annak érdekében, hogy kidolgozzák a teljes körű szabályozását a biogáz hálózatba juttatásának.

Erre a 42. Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállítás sajtótájékoztatóján került sor kedden Siófokon.
Laczó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés igazgatósági elnöke elmondta, hogy a konferencia, amelynek az idén már közel 500 magyar és külföldi résztvevője van, a szakma közös gondolkodására teremt fórumot. Álláspontja szerint a gázszolgáltatóknak fel kell készülniük arra, hogy komplexen kezeljék az ország energiaellátását, és készek legyenek arra, hogy más energiahordozók területén is befektetésekkel segítsék a nemzeti célok elérését. Ennek feltétele, hogy a magyar energiaellátás abba az irányba haladjon, amit az  unió is megcélzott – hangsúlyozta.

Ehhez átlátható szabályozás kell, ami lehetővé teszi, hogy tisztességes eredménnyel tudják végezni a társaságok a munkájukat, és legyen közép- és hosszú távú gondolkodás, tervezés. Ez az új befektetések alapfeltétele is – tette hozzá.
Az európai parlament a napokban fogadott el egy megállapodást, amelynek lényege a gázellátás biztonságának fokozása. Ebben a legfőbb feladat az országok között összeköttetés növelése. Magyarország jó irányba halad, a magyar gáziparban dolgozók látják mi a feladatuk – mondta Laczó Sándor, kiemelve, hogy partnerséget ajánlanak az ország új energiastratégiájának kidolgozásában is.
Újságírói kérdésekre válaszolva Szárszó Tibor, a Magyar Biogáz Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 12 mezőgazdasági biogáz-üzem létezik, az év végére várhatóan 15 lesz, és továbbiak előkészítése van folyamatban. Akár 500 biogáz-üzem is létesülhet 2020-ig, és ha ehhez hozzávesszük a depóniákból felszabaduló és a szennyvíztelepekről származó gázt, amivel manapság még nemigen élünk, akkor a lakossági földgáz-felhasználásának akár 20 százalékát is lehetne fedezni biogázból – tette hozzá.

Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója azt mondta, nincs még pontosan szabályozva, miként kerülhet a biogáz a hálózatba. Ha a bekötés szabályozása megtörténik, a földgázszállító cég nyitott lesz a kérésre, de figyelembe kell venni, hogy a magyar fogyasztó érzékeny a gáz minőségére. A hálózat bármilyen gáz szállítására alkalmas, így ez elsősorban nem szállítási kérdés – mutatott rá.
Csallóközi Zoltán, a FŐGÁZ Földgázelosztási Zrt. igazgatója annyit fűzött hozzá, hogy a tavaly  hatályba lépett, földgázellátásról szóló törvény értelmében a földgázzal azonos minőségű biogázt lehet a hálózatba juttatni. Az együttműködés keretében a földgázra már kidolgozott üzemi-kereskedelmi szabályzatba kell beleépíteni a biogáz hálózatba juttatásának feltételeit.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.