Kiállítás nyílt a fenntartható közlekedésről Budapest szívében

A fenntartható közlekedés témakörét konkrét budapesti projektek bemutatásával járja körül a Budapesti Városvédő Egyesület (BVE) csütörtökön megnyílt kiállítása.

A főváros szívében, az egyesület V. kerületi Podmaniczky-termében (Kossuth Lajos utca 14-16.) megrendezett tárlatot Tarlós István főpolgármester nyitotta meg.  “Élet az autó után – sokan talán ezt szeretnék a legjobban, a nagyvárosokat azonban +vegyestüzelésűre+ találták ki” – kezdte a megnyitót a főpolgármester, aki hangsúlyozta: a civilek ötleteire, de egyben belátására is számítanak a főváros közlekedésfejlesztési tervének kidolgozásánál.
Tarlós István a kiállításon is látható tervek közül megfontolásra érdemesnek nevezte a dízelbuszok lecserélését biogáz-, illetve hidrogén-hibrid-üzemű járművekre, és megjegyezte: nagy álma a budapesti víziközlekedés helyreállítása. A Ráday Mihály, a BVE elnöke vezetése alatt összeállított kiállítás anyaga a XIX. és XX. század fordulójától egészen a 2050-es évek közlekedési alternatíváiig ível.

A Magyar Közlekedési Múzeum tablója azt eleveníti fel, hogyan képzelték el a századforduló városi polgárai a száz évvel későbbi, azaz a mai közlekedést: a korabeli képeslapokon, sajtóillusztrációkon többek között menetrend szerint közlekedő Zeppelin, drótkötélen sétáltatott kutya és fejjel lefelé függő magasvasút bukkan fel, utóbbi természetesen gőzmozdonnyal. A tárlaton betekinthetünk a Magyar Közlekedési Klub Fogadj örökbe egy állomást! elnevezésű kampányába, melynek keretében vasúti pályaudvarokat újítanak fel, tartanak rendben; megismerhetjük a Budapesti Közlekedési Szövetség P+R és B+R parkolók létesítésére irányuló nagyszabású projektjét; bepillanthatunk egy gyorsjáratú dunai vízibusz és a gellérthegyi Rácz Sikló terveibe; végül megismerkedhetünk a Rákóczi út helyi kiskereskedők, intézmények, lakosok által kidolgozott komplex fejlesztési tervével, a Kossuth Lajos utca hasonló, gyalogos- és kerékpárosbarát zöld átalakítási koncepciójával, a rendkívül szennyezett budavári alagút átalakításáról szóló nyitott online brainstorming eredményeivel és a Zöld Fiatalok szociálisbringa-programjával.

A március 11-ig látogatható kiállításon láthatók a Büdipest akciócsoport levegőtesztelő patkányai is: a csoport plüss patkányfigurákat helyezett el a főváros három erősen szennyezett terén, és öt hétig otthagyta őket. A rágcsálókat később összehasonlították egy szekrényben tárolt társukkal: az eredmény a Büdipest szerint magáért beszél.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.