Kiállítás nyílik a budapesti kerékpározás kultúrtörténetéről

FreeCikli címmel a budapesti kerékpározás kultúrtörténetét bemutató kiállítást rendez a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma ősszel.

A szeptember 4-től november 14-ig megtekinthető kiállításon grafikák, fotók, útmutatókönyvek, plakátok, kisnyomtatványok, szabályrendeletek, filmhíradórészletek, valamint antik és jelenleg is használatban lévő kerékpárok elevenítik fel a fővárosi kerékpározás történetét a XIX. század második felétől napjainkig – olvasható a tárlat ismertetőjében.
A kiállítás három témakör köré csoportosítva mutatja be a nagyvárosi kerékpározás kultúrtörténetét.
Az első egység a “vasparipának” a polgári társadalom egyik szórakozási eszközeként történő budapesti megjelenését, meghonosodását mutatja be korabeli újságcikkek, fotók és könyvek segítségével. A kiállítás másik egysége a női emancipáció és a kerékpározás összefüggéseit láttatja a XIX. század végén és a XX. század elején. Végül a Kiscelli Múzeum kriptája ad helyet a kiállítás azon részének, mely a kerékpárossportot, valamint a kortárs kerékpáros divatot és szubkultúrát (például a futár szubkultúrát) és ennek reprezentációs színtereit (romkocsmák, közterek) mutatja be. Ugyancsak itt állítják ki azokat a fotókat és tárgyakat, melyek a kerékpáros közlekedés tömegmozgalommá válását mutatják be (a Magyar Kerékpárosklub akciói, Critical Mass felvonulások).
A kiállításon az archív fotók, plakátok, könyvek mellett mintegy száz, jórészt magángyűjtőktől származó kerékpár is látható lesz, melyek közül több egészen különleges darab – olvasható a múzeum beharangozójában.
A kiállítást szeptember 4-én Závada Pál író nyitja meg, köszöntőt mond Kürti Gábor “Kükü”, a budapesti Critical Mass egyik főszervezője.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.