Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Oktatás-kultúra / Kiállítás nyílik a budapesti kerékpározás kultúrtörténetéről

Kiállítás nyílik a budapesti kerékpározás kultúrtörténetéről

FreeCikli címmel a budapesti kerékpározás kultúrtörténetét bemutató kiállítást rendez a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma ősszel.

A szeptember 4-től november 14-ig megtekinthető kiállításon grafikák, fotók, útmutatókönyvek, plakátok, kisnyomtatványok, szabályrendeletek, filmhíradórészletek, valamint antik és jelenleg is használatban lévő kerékpárok elevenítik fel a fővárosi kerékpározás történetét a XIX. század második felétől napjainkig – olvasható a tárlat ismertetőjében.
A kiállítás három témakör köré csoportosítva mutatja be a nagyvárosi kerékpározás kultúrtörténetét.
Az első egység a “vasparipának” a polgári társadalom egyik szórakozási eszközeként történő budapesti megjelenését, meghonosodását mutatja be korabeli újságcikkek, fotók és könyvek segítségével. A kiállítás másik egysége a női emancipáció és a kerékpározás összefüggéseit láttatja a XIX. század végén és a XX. század elején. Végül a Kiscelli Múzeum kriptája ad helyet a kiállítás azon részének, mely a kerékpárossportot, valamint a kortárs kerékpáros divatot és szubkultúrát (például a futár szubkultúrát) és ennek reprezentációs színtereit (romkocsmák, közterek) mutatja be. Ugyancsak itt állítják ki azokat a fotókat és tárgyakat, melyek a kerékpáros közlekedés tömegmozgalommá válását mutatják be (a Magyar Kerékpárosklub akciói, Critical Mass felvonulások).
A kiállításon az archív fotók, plakátok, könyvek mellett mintegy száz, jórészt magángyűjtőktől származó kerékpár is látható lesz, melyek közül több egészen különleges darab – olvasható a múzeum beharangozójában.
A kiállítást szeptember 4-én Závada Pál író nyitja meg, köszöntőt mond Kürti Gábor “Kükü”, a budapesti Critical Mass egyik főszervezője.

Ajánlott tartalom

Ezeket lépi meg az EU 2030-ig a klíma védelemében

Az Európai Bizottság csütörtökön bemutatta 2030-ig megvalósítandó új éghajlatvédelmi tervét, amely a korábbi elképzelésekben szereplő 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Európai Unióban.