Kiállítás a légszennyezésről

Az egészséget erősen károsító részecskeszennyezés veszélyeiről lehetséges megoldásokról nyílik kiállítás a Budapest VI. kerületi Eötvös10 Kultúrházban.

A kiállítást rendező Levegő Munkacsoport a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjának fontosságát mutatja be az önkormányzati képviselőknek és minden érdeklődőnek. A kiállítást 2013. január 14-én 16 órakor Simonffy Márta alpolgármester és Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese nyitja meg. A kiállítás megrendezését a VI. kerületi Önkormányzat támogatja annak érdekében, hogy a helyi lakosság képet kapjon arról, milyen sokrétű feladat a szállópor-szennyezés visszaszorítása, és a lakosság mit tehet ennek érdekében. Ilyen lehetőség a tömegközlekedés és kerékpár használata az egyéni gépjármű-közlekedés helyett, valamint az energiafelhasználás csökkentése az épületekben. A magas energiaárak ellenére pazarló energiafelhasználást a szigetelések és a fűtőberendezések korszerűsítésével, az időjárástól függő, a túlfűtést elkerülő szabályozással lehet elérni.

Magyarországon évente 16 000 ember veszti idő előtt az életét a levegő részecskeszennyezése (PM10) következtében. Több mint 10 millió napot töltünk évente betegen a finom porként belélegzett különféle káros anyagok miatt. A rendkívül apró méretű szemcsék elsősorban a közlekedés – mindenekelőtt a dízeljárművek –, a fűtés és az ipari tevékenységek következtében kerülnek a levegőbe. A részecskeszennyezés – amit szálló pornak is szoktak nevezni – felelőssé tehető többek között szív- és érrendszeri, légúti, illetve daganatos megbetegedésekért. A legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak, hiszen az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett, mint a felnőtteké. Azonban érzékenyek a részecskék hatásaira az idősek, a tüdő- és szívbetegek is. Régóta ismert, hogy ha már kora gyermekkorban bekerülnek a szervezetebe ezek a részecskék, akkor az felnőtt korban súlyos, nemegyszer visszafordíthatatlan betegségekhez vezethet.

A kormány 2011-ben programot fogadott el a PM10-szennyezés csökkentésére, amely szinte minden olyan intézkedést tartalmaz, amelyek bevezetését a Levegő Munkacsoport már évtizedek óta szorgalmazza. Példák sora bizonyítja, hogy a kiállításon is bemutatott intézkedések viszonylag rövid idő alatt jelentős javulást eredményezhetnek. 2013-at az EU a Levegő Évének nyilvánította. Ez is mutatja, hogy mennyire fontos a levegő jó minősége, de azt is jelzi, hogy e téren még rengeteg teendőnk van. A válság hatására érezhetően csökkent a gépkocsik futásteljesítménye, és ezáltal a levegő minősége is javult. Érdemes megismerkednünk a levegő minőségét leginkább rontó szennyezésekkel és a szennyezések elkerülésének lehetőségeivel, hogy hosszú távon javuljon a levegő minősége. Ezt szolgálja az Eötvös10-ben február közepéig nyitva tartó kiállítás. A szervezők szeretettel várják nemcsak az egészséget fontosnak tartó felnőtt lakosságot, hanem a tanulóifjúságot is. Előzetes időpontegyeztetés alapján a Levegő Munkacsoport szakértői a helyszínen (Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér, Budapest, VI. kerület Eötvös u. 10. I. emeleti Galéria) interaktív foglalkozásokat tartanak az iskoláknak.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.