Kiaknázatlan hatalmas hazai energiahordozó készlet

Alig töredékét használjuk fel a hazai, évről-évre termelődő biomassza kincsnek, de ez a kevés adja hazánk megújuló energiafelhasználásának 80 százalékát. A fel nem használt készlet pedig egyszerűen elrohad valahol, miközben mind az uniós kötelezettségek, mind a józan ész ennek ellenkezőjét sugallná – olvasható a REECO Hungary Kft. közleményében.

Mindenki megtanulja az általános iskolában, hogy Magyarország területe energiahordozóban szegény. Ez azonban kizárólag a fosszilis energiahordozókra igaz, a mostanában minden fórumon, világszerte preferált megújuló energiára viszont egyáltalán nem. Más kérdés, hogy jelentős biomassza kincsünk döntő többségét egyszerűen nem hasznosítjuk, írja a profitline.hu.

Ehhez képest az ország importból fedezi energiaszükségletének 62 százalékát, a felhasználás 40 százalékát kitevő földgáz pedig gyakorlatilag egyetlen irányból, az orosz-ukrán gázvezetékekből érkezik. A helyzet tehát nem csak, hogy gazdaságilag és energiapolitikailag nem szerencsés, de vállalt uniós kötelezettségeink teljesítését sem segíti kellőképpen, mi szerint 2020-ig energiafelhasználásunk 14,65 százalékát megújuló energiaforrásból kell fedeznünk.
A fenti és hasonló témák, problémák megvitatására, a lehetséges megoldások, fejlődési irányok áttekintésére gyűlnek össze a szakemberek 2013. április 26-án, pénteken.

A RENEXPO keretein belül rendezett 1. Biomassza és fűtéstechnika workshop-on gyakorlatilag a teljes hazai szakma képviseli magát, és a szakmai, politikai állásfoglalások és viták mellett tapasztalatot cserélnek a legújabb, már hozzáférhető technológiákról is.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.

Nincs hozzászólás

  1. “Mindenki megtanulja az általános iskolában, hogy Magyarország területe energiahordozóban szegény.”

    Nem inkább energiaforrásban szegény?