Ki tud több energiát megspórolni?

Játékkal is lehet csökkenteni az otthoni villamos energia-fogyasztást. A Journal of Design Research-ban jelent meg erről egy tanulmány, amelyet a Delft University of Technology, régi neves holland egyetem kutatói írtak. (Aiolus News)

Az Energy Battle-nek elnevezett játékban a rotterdami diákok húsz csoportja vett részt. Feladatuk az volt, hogy megtalálják a legmegfelelőbb energiatakarékossági módokat és azonnal alkalmazzák is ezeket, például, a feleslegesen égő lámpák eloltásával,a készenléti állapotban tartott készülékek kikapcsolásával, takarékos égők használatával. A résztvevő, egymással versenyző csoportok az interneten keresztül kapcsolatban voltak egymással és rendelkeztek egy energiaszámlálóval, amely azonnali információkhoz juttatta őket a takarékosságuk mértékével kapcsolatosan. A játékosok tanácsokat is kaptak arról,hogy mivel tudnak takarékoskodni. A négy hétig tartó vetélkedés során megnyert kreditekből kis, virtuális téglákat vásárolhattak, amelyeket a nyeremény mértékétől függően arra hasznáhattak, hogy kisebb-nagyobb fantáziafigurákat alkossanak.

Az Energy Battle-t az egyetem technológiai kutatásának keretében alakult Shifft-társaság készítette és komoly kísérletnek szánták annak kutatásában, hogy milyen szerepe lehet a játéknak az energiatakarékosságra ügyelő magatartás elősegítésében. Az eredmény azt mutatta, hogy a játékosok átlag 23 %-ot, egyes esetekben ennek dupláját takarították meg. A szervezők szerint ebből még nem lehet általános következtetéseket levonni, tekintettel a résztvevők korlátozott számára és speciális voltára, ezzel együtt azonban a rövid idő alatt is ösztönözte a magatartásváltozást. A játék végeztével a diákok által lakott szobákban újra emelkedett az energia-fogyasztás, bár a korábban regisztrált szint alatt maradt. Másrészt nyolc hónappal később kiderült, hogy a résztvevők némelyikének megváltoztak a szokásai és jobban ügyelt a takarékosságra. A kutatók szerint ez azt sugallja, hogy a játék képes hatni az egyéni magatartásra hosszabb távon is. További próbákra azonban szükség van. A tesztet ki akarják szélesíteni a többgyermekes családokra, a gázra és a vízre is.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.