Ki szennyezi a legdurvábban a Földet?

Az OECD egy friss jelentésében elég átfogóan járta körbe a szén-dioxid-kibocsátást, illetve annak megadóztatását.

Ebben szerepelt az alábbi kép is, ami elég jól mutatja, hogy melyik állam mennyivel járul hozzá az éghajlatváltozáshoz a szén-dioxid kibocsátáson keresztül. Az élen természetesen Kína áll, több mint a globális kibocsátás ötöde innen jön, bár ez annak fényében nem meglepő, hogy nagyjából a világ minden ötödik embere Kínában él. viszont az azonos lakosságú Indiához képest ég és föld a különbség. A jellemzően fejlett országokat tömörítő, Kínához hasonló összlakosságszámú OECD viszont majdnem kétszer ennyit pöfékel, tehát egy főre eső értékekben még mindig messze vezet a nyugati világ. Az egy főre eső energiafogyasztás a legnagyobb Kanadában és az Egyesült Államokban, de például Luxemburg, Ausztrália és Finnország is majdnem annyit mint az Észak-Amerikaiak.
Magyarország egyébként A harmadik harmadban van, nagyjából Kínával egy szinten. Viszont az energiafelhasználás szén-dioxid intenzitásában (azaz abban, hogy mennyi pöfékeléssel jár az energiafogyasztás) nagyon nagyok a különbségek az országok között, míg például a vízenergiával fűtő norvégok és az atomozó franciáknál nagyon kevés a relatív szén-dioxid kibocsátás, addig a szénnel fűtő kínaiaknál nagyon magas.

index

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.