Ki gyártja a legzöldebb kütyüket? Íme!

A Blackberry telefonok gyártója a legkevésbé zöld, leginkább pedig a HP gondol a környezettel a Greenpeace éves környezetvédelmi jelentése szerint.

Néhány szórakoztató elektronikai gyártó teljesítette az ígéreteit, mások viszont csak újabb ígéretek megtételében jeleskedtek, és nem csökkentették a károsanyag-felhasználásukat írja az origo.hu. A Greenpeace által elvárt csúcsot még egyik cég sem közelíti meg, az idén legzöldebbként végzett HP is csak 5.9 pontot tudott szerezni a tízpontos skálán. Az amerikai számítógépgyártó úgy szerezhette meg az elsőséget, hogy a számítógépeiben csökkentette az egészségkárosító anyagok felhasználását. A cég azonban elmarad a tiszta energia népszerűsítésében, a műanyagok újrahasznosításában és a számítógépek garanciális ideje sem elég hosszú a Greanpeace szerint.
A Greenpeace listáját évekig a Nokia vezette, idén azonban újabb szempontokat is figyelembe vett a szervezet. Ilyen például a tiszta energia használatára vonatkozó vállalati irányelvek vagy a cégnél alkalmazott nyomtatópapír forrása. Az új szempontok felvételére azért került sor, mert a 2006-ban megfogalmazott követelménylista már elavult. A Greenpeace kezdetben arra szólította fel a céget, hogy ne használjanak PVC-t és bróm tartalmú tűzálló anyagokat (BFR), és mára ezek az anyagok nagyrészt el is tűntek több cég készülékeiből. Már csak ott alkalmaznak PVC-t, például a számítógépek tápkábeleiben, ahol azt a szabályok előírják. Az értékelések mellett néhány jól elhelyezett figyelmeztetést is tartalmaz a Greenpeace jelentése. Az Acer, az LG és a Sony Ericsson számára pontvesztést helyezett kilátásba a szervezet, ha folytatják az energiahatékonysági törvények ellen lobbizó csoportok támogatását.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.