Kevin Costner profitált a BP olajszennyezéséből

Furcsa pereskedésbe keveredett a környezetvédőként is elhíresült filmsztár, Kevin Costner. Az alacsony adósávú Nevadában lévő cége kifejlesztett egy szűrőtechnológiát, mely képes kiválasztani az olajat a vízből. Üzlettársai azonban megtévesztéssel vádolják a Farkasokkal táncoló Oscar díjas alkotóját.

Stephen Baldwin, a B-kategóriák lecsúszott sztárja és barátja, Spyridon Contogouris azzal a váddal perelte be Kevin Costnert, hogy átverte őket: úgy tett, mintha a centrifuga nem vált volna be, ezért Baldwin és haverja olcsón túladtak a Costnerrel alapított vegyesvállalatukban lévő részvényeiken, írja a piacesprofit.hu. Contogourist a 2000-es évek elején rángatta be az üzletbe Costner és ügynöki jutalékot ígért neki, ha értékesíti a CINC (Costner in Nevada Corporation) portékáját. A piac nem volt vevő rá, ezért Contogouris eladta CINC-részvényeit Bret Sheltonnak. Jó pár évvel később, 2010. április 17-én Contogouris és Costner a Mississippi állambeli Biloxiban találkozott a sztár zenekarának koncertje után. Három nappal később a BP Deepwater Horizon olajkút-fúró állomás felrobbant. Óriási mennyiségű olaj áramlott a Mexikói-öbölbe. Costnerék találmánya hirtelen kapós lett. Contgouris próbálta telefonon elérni a színészt, de csak egy haverjáig jutott, aki azt a tájékoztatást adta, Costner is eladta a saját részvényeit a cégben. A hónap végén Baldwin és Contogouris az olajipari katasztrófáról szóló dokumentumfilm készítését tervezték. Contogouris és Baldwin egy ügyéd, John Houghtaling segítségével megkeresték a BP-t, hogy ügynökként eladják a multinak Costner egykori(?) termékét. E célra a három férfi létrehozta az Ocean Therapies Solutions (OTS) nevű vegyesvállalatot, mely a CINC-vel alá is írt egy együttműködési szerződést. Contogouris 28 %-os, Baldwin 10 %-os részesedéssel bírt az új cégben (OTS). Ugyanezen a napon a BP zöld utat adott a termék tesztelésének.

E ponton összekaptak a felek. A dokumentumfilm sorsa felett éppúgy vitatkoztak, mint azon, milyen szlogennel adják el a BP-nek az árut. Ekkor újra megjelent a színen Costner: 2010. június 9-én tanúskodott egy kongresszusi meghallgatáson és elmagyarázta szűrőtechnológiája működését. (Úgy látszik, mégsem lépett ki a CINC-ből.) A BP röviddel ezután hivatalosan is találkozott a technológiát kínáló Costner csapatával. Nyélbe ütötték az ügyletet: a BP vállalta, hogy 18 millió dollárt előlegként kifizet, kilátásba helyezve a filter-technológiai eszközök megvásárlását nagy mennyiségben. Csak éppen Contogouris és Baldwin nem voltak hivatalosak erre az üzleti tárgyalásra, sőt – állításuk szerint – azt az információt kapták Costernéktől, hogy a BP nem rendelte meg a terméket. Mi több, Costner teamje 3 millió dolláros befektetést kért Badlwintól és Contogouristól, még inkább azt a benyomást keltve, hogy az ügylet nem jött össze. A félreinformált, illetve megtévesztett Contogouris a téves hírekre alapozva adta el részesedését az OTS-ben.

Baldwin és Contogouris azzal is vádolják Costnert és szövetségeseit: a BP-től kapott pénzt arra használták, hogy megvásárolják Contogouris 28 %-os részesedését. Amit 2010. június 11-én meg is tettek. A következő nap(!) a BP 52 millió dollárért 32 darabot vásárolt a CINC szűrőberendezéséből. Az ügyletből kihagyott Contogouris 10,64 milliót, Baldwin 3,8 millió dollárt követel kártérítésként. Costner saját állítása szerint 26 millió dollárt költött a vagyonából a technológia fejlesztésére. A színésznek nem sikerült elejtetnie a vádakat, mi több, azon ügyeskedése sem járt sikerrel, hogy ne „idézzék be” bizonyítékként a Deepwater Horizon tragédiája utáni napokban írott emailjeit. A per továbbra is folyamatban van. Egy louisiana-i bíró viszont 2012-ben engedélyt adott neki arra, hogy visszaperelje Baldwint és Contogourist.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.