Kevesebbet költünk megújuló energiára

Egy új jelentés szerint az új energiaforrások csaknem fele – 44 százaléka – már tiszta, megújuló energiára épül. Ez jó hír, akárcsak az, hogy a szél- és naperőművek gyártási költsége meredeken zuhan, így a jövőben fellendülhetnek a tiszta energiára épülő beruházások.

Rossz hír viszont, hogy kevesebbet költünk megújuló energiaforrásokra, mint egy éve. Az európai átlagot tekintve 14 százalékos visszaesés észlelhető, és a kontinensen 44 százalékkal esett vissza a megújuló energiaforrásokra adott támogatás mértéke.

A Kelet mutatja a jó példát

Európában csak az Egyesült Királyság a kivétel a visszaesés alól: ott 12 százalékkal nőtt a zöldenergia-beruházások aránya, annak ellenére, hogy a konzervatív párt nem volt elragadtatva tőle. Ugyanakkor most először az angolok lekörözték a németeket a zöld beruházások terén. ebben nyilván szerepe volt annak is, hogy átadták a Westermost Rough szélerőműfarmot, ami jelentős lökést adott a brit zöldenergia-iparnak.

Keleten viszont komolyan veszik a megújuló energiát. A szmogba belefulladó Kína mindenkinél többet költ zöldenergia-kutatásokra; csak 2013-ban 56 milliárd dollárt fektettek az iparágba. A japán befektetések is megugrottak, méghozzá 80 százalékkal; ebben nyilván annak is szerepe volt, hogy a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset után leállították az erőműveket, így muszáj más energiaforrások után nézniük.

Egyre olcsóbb, egyre vonzóbb

A zöld beruházásoknak további fellendülést adhat az árcsökkenés. A naperőművek előállítási költsége 2009 óta 25 százalékkal csökkent, a szélerőműveké 53 százalékkal.

A jelentés is kitér rá, hogy az árcsökkenés miatt egyre többen építenek tiszta erőműveket támogatás nélkül. A befektetőknek viszont vonzó lehet, hogy a zöldenergia-cégek részvényárfolyama, ami a válság óta meredeken zuhant, tavaly 54 százalékkal emelkedett.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.