Kevesebben gyűjtik szelektíven a hulladékot, mint ahányan mondják

Tízből nyolc újrahasznosítható italoskarton – tejes- és gyümölcsleves doboz – még mindig a hulladéktelepeken végzi Magyarországon, mert az emberek 57 százaléka szerint nincs a közelében elegendő szelektív gyűjtősziget, 20 százalék pedig körülményesnek tartja a hulladékok otthoni különválogatását.

Egy hétfőn ismertetett felmérésből kiderült, hogy a magyar lakosság 67 százaléka gyűjti – állítása szerint – szelektíven a csomagolási hulladékokat, 43 százalék pedig a hulladékká vált italos kartondobozokat is külön válogatja. Ezzel szemben a tejek és gyümölcslevek csomagolására szolgáló italos kartondobozok szelektív gyűjtését szorgalmazó IKSZ adatai szerint az elmúlt évben forgalomba került dobozoknak mindössze 17,7 százaléka került visszagyűjtésre és újrahasznosításra. Ez alapján a magyar lakosság mindössze egytizede gyűjtötte szelektíven ezt a csomagolást, miközben csaknem minden második lakos állítja magáról, hogy különválogatja ezt a hulladékot. Az IKSZ és a Stop.hu internetes portál 2011 áprilisában és májusában végzett közös online felmérést 1400 fő megkérdezésével annak érdekében, hogy felmérje a magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásait, ezen belül is az italos kartondobozok szelektív gyűjtésére vonatkozó szokásokat.

 
A felmérés szerint a válaszadók 49 százaléka gyűjti szelektíven a hulladékot azért, mert így hozzájárul a különböző anyagok újrahasznosításához, 31 százalék azért, mert így nem szennyezi környezetét, 12 százalék azért, mert így csökkenti ökolábnyomát, 7 százalék pedig azért, hogy ezzel segítse a nyersanyagokkal való takarékoskodást. Az összegyűjtött és hasznosított anyagok mennyisége azonban nem igazolja ezeket a válaszokat – állapítja meg a téma kommunikációjával megbízott cég közleménye.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.