Komoly fenyegetést jelent a világ jegesmedve állományára a globális felmelegedés - figyelmeztet egy új tanulmány, miközben az amerikai kormány a rozmárokra is kiterjesztette a veszélyeztetett fajokról szóló törvény rendelkezéseit.

Kevesebb jegesmedve kölyök születik a klímaváltozás miatt

Komoly fenyegetést jelent a világ jegesmedve állományára a globális felmelegedés – figyelmeztet egy új tanulmány, miközben az amerikai kormány a rozmárokra is kiterjesztette a veszélyeztetett fajokról szóló törvény rendelkezéseit.

A kanadai Alberta Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy milyen hatással volt az 1990-es években a jégolvadás a nagytestű ragadozók szaporodására. A tavasszal és nyáron a nőstények a jégtakarókon vadásznak fókákra, hogy megfelelő mennyiségű energiát raktározzanak el az őszi, illetve téli hónapokra. A vemhes állatok ilyenkor visszavonulnak a hóba és jégbe vájt barlangjaikba, ahol egyfajta hosszan tartó alvó állapotban töltik a következő nyolc hónapot, amelynek végén világra hozzák a kicsinyeiket.

A Nature Communications című brit tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a jég korábban kezdődő tavaszi olvadása megnehezíti a jegesmedvék számára a fókavadászatot és a szükséges energia felhalmozását. Ennek következtében a nőstényeknek kisebb az esélyük a sikeres reprodukcióra. Az 1990-es évek elején a Hudson öbölben élő és az energia veszteségtől legyengült vemhes jegesmedvék 28 százaléka egyetlen kölyköt sem tudott a világra hozni – derült ki a tanulmányból.

A szakemberek matematikai számításokra alapozott becslései szerint ha a jövőben az 1990-es évekhez képest két hónappal korábban következik be a jégolvadás, akkor a vemhes jegesmedvék 55 százaléka, vagy akár mindegyike elveszíti a kicsinyét. Ha viszont a tizenegy évvel ezelőtt tapasztaltakhoz képest csupán egy hónappal korábban köszönt be a tavasz a Kanada északkeleti partjainál elterülő Hudson-öbölben, akkor a nőstények 40-73 százaléka nem lesz képes világra hozni a kölykét.
A Hudson-öböl nyugati részén élő jegesmedve populáció jelenleg mintegy 900 egyedből áll, amely komoly visszaesést jelent az elmúlt évtizedben számon tartott 1200 példányhoz képest. Az Északi-sarkvidék egész területén körülbelül 20-25 ezerre tehető a jegesmedvék száma.

Nem csupán a jegesmedvék sínylik meg a globális felmelegedés okozta jégolvadást, a csendes-óceáni rozmárok szaporodása is veszélyben van. Az állat már jó ideje a tengeri emlősök védelméről szóló amerikai törvény oltalmát élvezi, ám ettől a héttől a veszélyeztetett fajokról szóló törvény rendelkezéseit is kiterjesztették a nagytestű emlősökre az Egyesült Államokban. A törvény értelmében a rozmárokat tilos kifogni és sem az állatokat, sem a belőlük készült termékeket nem lehet külföldön, vagy belföldön értékesíteni, valamint nemzetközi kereskedelmi fogalomba hozni.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.