Kevés a javulás Fukusimában, sőt új veszélyforrás keletkezett

Csütörtökön eddig helikopterekkel, tűzoltóautókkal és egy vízágyúval összes 64 tonnányi vizet sikerült belőni a megsérült atomerőmű 3-as reaktorába – jelenti a japán Kyodo hírügynökség.

Az akciót a cikk ugyan sikeresnek minősíti, mivel az épületből szivárgó gőz arra utal, hogy valamennyire sikerült lehűteni a felforrósodott fűtőelemeket. A közelben mért sugárzási szint viszont egyelőre nem csökkent. Kellemetlen fejlemény ugyanakkor, hogy a kettes számú reaktor közelében fehér füst kezdett szivárogni egy, használaton kívüli fűtőelemeket tartalmazó medencéből. Itt normális esetben nem mehetne a víz hőmérséklete 40 fok fölé, de a jelek szerint felforrt. A nagyobb veszélyt az jelentené, ha a használt – és ezért aktívabb – elemek összeolvadnának. Egy kormánytisztviselő azt is elmondta, hogy péntekre vagy szombatra talán sikerül helyreállítani az áramszolgáltatást az erőmű területén. Az áram a hűtőrendszer működtetéséhez kellene, ami különösen a kettes reaktornál lenne fontos, aminek nem szakadt be a teteje, így nem tudják kívülről, vízsugárral hűteni.

Moszkva kész segíteni a reaktortüzek oltásában
Oroszország kész bármilyen segítséget nyújtani a Japánt ért katasztrófa következményeinek elhárításában, beleértve a Fukusima atomerőműben égő tüzek oltását is – jelentette ki Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Oroszország emellett további humanitárius segélyt is szán Japánnak, jelenleg éppen egy szállítmányt állítanak össze takarókból, matracokból és víznek való műanyag tartályokból. Az orosz Távol-Keleten csütörtökön késő délután a szokásos szintű, sőt, helyenként annál csekélyebb radioaktív sugárzást mértek.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.