Kétoldalú napelemes technológiát kap a Bermuda-háromszög egyik épülete

Hamarosan nem elnyel, hanem termel, méghozzá napenergiából tiszta energiát a misztikum övezte terület névadó szigete.

Legalábbis ez valószínűsíthető abból a bejelentésből, miszerint Bermuda Nemzeti Múzeumának épületét, a legkorszerűbb napelemes technológiai megoldások egyikével látják el. Olyan paneleket szerelnek fel, amelyek mindkét oldala képes a napsugarak összegyűjtésére. Bermuda szigete brit tengerentúli terület, viszonylag nagy önállósággal. A híres-hírhedt Bermuda-háromszög északi csúcsát képezi, az alakzatot a Bermudáról Puerto Ricóig és Miamiig húzható vonal adja ki. A három csúcs közrefogta óceánrésszel kapcsolatban megannyi legenda és történet kering, noha – a rejtélyek iránt rajongók nagy bánatára – egyre valószínűbb, hogy semmi különleges, vagy szokatlan nincs ott. A napsütéses órák száma viszont elég magas ahhoz, hogy megérje a napelemek nagyarányú telepítése.

A villanyszámlától a kulturális örökség védelméig

A bermudai Nemzeti Múzeum elődje az 1974-től 2009-ig működő Tengerészeti Múzeum volt, a hajózás és Bermuda történetét mutatta be igen gazdag kiállítási anyaggal. 2013-tól kibővített feladatkörrel nyitották meg újra, azzal a céllal, hogy a helyi közösség identitását is erősítsék a tárlatokkal.

Hamarosan még többet költhetnek a kulturális örökség védelmére:  194 darab napelemet szerelnek fel a múzeum épületeire, amelyekkel az éves villanyszámla legalább 20 százalékkal csökken. A múzeum vezetése máris jelezte: a felszabaduló összeget a kiállítások fejlesztésére és a bermudai kulturális örökség megőrzésére fordítják majd. A panelek a legkorszerűbb technológiával készülnek, mindkét oldaluk képes a napsugarak gyűjtésére. A beruházástól sokat várnak: a napelemek élettartamát legalább 30 évre tervezik, az azokkal megtermelt 93 megawatt tiszta energia évi 43 tonna károsanyag-kibocsátástól szabadítja meg a klímát.

Lokális érték és közösségnevelés

A beruházás jelentősége a Bermudán élők számára néhány évtizedes távlatban mutatkozik majd meg igazán. A napelemek felszerelésének azonban a környezetbarátságon túl is van szerepe: a múzeum azt szeretné, hogy a szigeten élő iskolások a kulturális örökséggel együtt tanulnák meg, miért fontos a megújuló energiák hasznosítása, és természetesen azt is, hogyan működik a napelem. A beruházó társaságok és az intézmény vezetése is olyan, különleges és több értéket felmutató beruházásnak tartja a napelemek felszerelését, mely egyszerre hasznosítja a tiszta energiát, csökkenti a káros anyagok emisszióját, és oktató-szemléletformálói jelentőséggel bír a felnövekvő generációk számára, írja az origo.hu. 

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.