Kétmilliárd forintos beruházásból biomassza- és hulladékkezelő rendszert adtak át

Kétmilliárd forint összköltségvetésű projekt keretében épült biomassza- és hulladékkezelő rendszert adtak át a Geosol Kft. Mátrai Erőmű Ipari Parkban működő üzemében – közölte a cég pénteken az MTI-vel.

A beruházás 2012 júliusában indult és fele részben saját tőkéből, fele részben európai uniós támogatással valósult meg. Segítségével a 100 százalékban magyar tulajdonú, alternatív tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalat 20 új munkahelyet is teremtett a jelenlegi 50 mellett.

A pénteken átadott új rendszerhez a kommunális eredetű hulladék hasznosításához szükséges eszközöket szereztek be és bővítették a kapcsolódó infrastruktúrát, továbbá innovációs technológiai fejlesztést is megvalósítottak – olvasható a közleményben.

Az anyagában újra nem hasznosítható, de magas energia tartalmú hulladékok erőművi együttégetésre alkalmassá tételével jelentősen növelhető a fosszilis energiahordozókat helyettesítő alternatív tüzelőanyagok termelése, amelynek köszönhetően csökken a szén-dioxid kibocsátás – idézi a közlemény Puzder Tamást, a Geosol Kft. ügyvezetőjét.

A beruházás eredményeképp az üzemben évi 200 000 tonna alternatív tüzelőanyag és kommunális hulladék, valamint 50 000 tonna szennyvíziszap kezelésére képes technológia valósult meg.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.