Két új natúrparkkal bővül idén a magyarországi natúrparkok hálózata

Két új területtel bővül az idén a jelenleg hét térséget magában foglaló magyarországi natúrparkok hálózata – mondta Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A címet 2014-ben várhatóan a Békés megyei Kőrösök Völgye Natúrpark, és a külső-somogyi térséget felölelő Koppányvölgy Natúrpark kaphatja meg a természetvédelemért is felelős minisztertől. Folyamatban van a Budai-hegység és a Zsámbéki-medence természeti, kulturális, építészeti és történelmi értékeinek megőrzését célzó natúrpark-kezdeményezés is.

A kilencvenes években indult natúrparkokban “használva védik” a természeti-kulturális értékeket, egymást támogató feladatként tekintenek a természetvédelemre és a vidékfejlesztésre – mondta a szövetség elnöke.

Ismertetése szerint az államilag elismert natúrpark címhez az adott területnek kérelmet kell benyújtani a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. Az első magyarországi natúrpark a határon átnyúló, magyar-osztrák kezdeményezésre létrejött Írottkő Natúrpark volt, amelynek egy része Magyarországon, másik része Ausztriában található.

Napjainkban hét natúrpark van az országban, a Vértesi, az Írottkő, a Sokoró-Pannontáj, a Cserhát, a Szatmár-Bereg, a Gerecse, és a Hét Patak Gyöngye Natúrpark.

Közölte: a natúrparkok szabályozási keretét biztosító szakmai koncepciót tavaly, a vidékfejlesztési tárcával közösen készítették el, és 2014 január végén írta alá a miniszter. Szólt arról is, hogy a natúrparkok több kisebb településből állnak, ezért a turistaforgalom statisztikailag nem mérhető.

Az eseményen Budai Krisztina, a NAKVI Magyar Falusi és Zöldturizmus Programiroda vezető szakmai tanácsadója ismertetése szerint a céljuk az, hogy a vidékfejlesztés és a vidéki turizmus kapcsolatát a tervezési folyamatoktól a megvalósításig támogassák. Több olyan projektben is szerepet vállalnak, amely a vidéki turizmus kínálatát bővíti, példaként a nemzetközi összefogással megvalósuló Eurovelo13, Vasfüggöny Kerékpárút projektet emelte ki, amelynek a kijelölése folyamatban van. Az egykori vasfüggöny nyomvonalán alakul ki Európán átívelő, elsősorban a kerékpáros turistákat vonzó turisztikai útvonal.

Ismertetése szerint az ökoturizmus környezettudatos turisztikai megmozdulásokat jelent, ennek egyik része a natúrparkok mellett a 2005-től térségi-települési összefogással létrejött zöldutak hálózat. Jelenleg Magyarországon 4-5 olyan zöld út van, amelyen végighaladva a turisták megismerkedhetnek a helyi értékekkel – mondta.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.