Két iszaptározó jelenthet veszélyt Romániában

Szakértők szerint Romániában is bármikor bekövetkezhet a kolontárihoz hasonló katasztrófa, ugyanis az országban két alumíniumgyár mellett található veszélyes iszapot tartalmazó tározó.

Hajdú Zoltán vegyészmérnök, a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ vezetője szerint nemcsak a kolontárihoz hasonló Tulcea és a Bihar megyei vörösiszap-tározók, de több ülepítő is problémát okozhat Romániában – írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.
A Bihar megyei Alumina vállalat négy éve nem működik, így Borbély László környezetvédelmi miniszter tájékoztatása szerint ott nem áll fenn közvetlen veszélyhelyzet.
Más a helyzet Tulcea megyében, ahol két évig szünetelt az Alum Tulcea gyár működése, és az idén újra beindult a termelés. A Duna-delta közvetlen közelében működő üzem baleset miatt állt le két évre, miután egy óvatlan helyi lakos beleesett a tározóba, és olyan súlyos égési sérüléseket szerzett, hogy meghalt.
A baleset után az Alum Tulceát kötelezték a korszerűsítési munkálatok elvégzésére. Ennek elvégzésére 2010. decemberéig vállalt kötelezettséget a tulajdonos. A tározóból egyébként már régóta szivárog a vörös iszap. Az 1970 óta működő ülepítő több kilométeres körzetében évtizedek óta nem használhatók a kutak, teljesen átalakult a környezet, a növényzet eltűnt.
A tározót csak egy alsórendű út és egy szűk biztonsági övezet választja el a Duna-deltától. Amennyiben a helyi tározó kiönt vagy gátszakadás történik, a vörös iszap azonnal a szigorúan védett természetvédelmi területet veszélyezteti.
Ugyanakkor Dávid Csaba, a romániai Országos Vízügyi Hatóság vezetője úgy véli, nincs ok aggodalomra, mivel a romániai jogszabályok egyértelműek, folyamatosan figyelemmel kísérik a tározók állapotát, a tulajdonosoknak pedig gondoskodniuk kell a biztonsági szabályok betartásáról. Türelmi idő van, de nem végtelen, sürgős esetben azonnali beavatkozást kell végrehajtani – nyilatkozta Dávid Csaba.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.