Két hétig tartósít egy új bevonat

A namkumi Indian Institute of Natural Resins and Gums (IINRG) kifejlesztett egy speciális bevonatot, amellyel két hétig is tartósítható egy gyümölcs. A bevonat megőrzi a gyümölcs nedvességét, és véd a kórokozóktól.

A kutatók sikeresen tesztelték találmányukat a tangerin nevű, mandarinnal közeli rokonságban álló, narancsszínű citrusfélén, amely főleg Észak-Indiában terem. A tesztek zajlanak naranccsal, almával és zöldségekkel is. S K Pandey, az IINRG tudósa szerint a lakkgumiból készült formula tavaly sikeresen vizsgázott a tangerinen, most pedig más gyümölcsökhöz és zöldségekhez fejlesztenek hasonló bevonatot. A tudósok szerint a különböző növényeknek azért kell különböző bevonat, mert más a szervesanyag-összetételük és fiziológiájuk, írja az index.hu. „Minden gyümölcshöz más készítmény kell. Például a tangerin és a narancs majdnem ugyanolyan, egy átlagember talán meg sem tudja különböztetni őket. Mégsem működik az, hogy azonos bevonatot használunk hozzájuk. Az almához megint teljesen más megoldás kell, amelyet ráadásul héjával együtt fogyasztunk – ezért szükség van az hitelesítésre is, miszerint védelmünk nem árt az emésztőrendszernek” – mondta az egyik tudós a Times of Indiának. A tangerinhez kifejlesztett védelem már elérhető kereskedelmi felhasználásra. A bevonat vízben oldódódik. Hasznos lehet hosszú szállításoknál, így még távolabbi piacokra juthatnak el a gyümölcsök.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.