Két havi áramot termelnek a napelemek Ózdon

Néhány napja már termelik a villamos energiát azok a napelemek, amelyeket az ózdi kórház épületeinek tetejére telepítettek. A környezettudatos gondolkodás mellett gazdaságossági szempontból is lényeges volt a 185 millió forintos beruházás.

A szakemberek a jelenlegi energiaárak mellett 9 esztendőre teszik a költségének megtérülését. Az Európai Unió közel 130 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez, az önrészt pedig a működtető biztosította. – 585 napelem lett fölhelyezve a kórház meglévő épületeire – árulta el a részleteket dr. Eszenyi Géza cégvezető, főigazgató-főorvos. – Ennek köszönhetően a jövőben 14 százalékkal kevesebb áramot kell vásárolnunk külső szolgáltatóktól, írja a boon.hu. Évente ez szűk hatmillió forintos megtakarítást jelent, ami természetesen nagyon fontos a kórház életében. A gazdasági érdekek mellett azonban legalább ennyire lényeges a környezettudatos szemlélet, amely mindenkit megérint, aki a kórházzal kapcsolatba kerül. Néhány napja ténylegesen bekapcsoltuk a rendszert, úgyhogy a mostani novemberi napsütés már termeli az elektromos áramot.

Az ózdi egészségügyi intézményben három fontos stratégiai irány felé mozdultak el. Ebből az egyik a strukturális fejlesztés, amelynek részét képezik az energetikai beruházások. Egy négy éve megkezdett koncepciót valósítunk meg folyamatosan – tette hozzá Gevorgján András, a működtető Medcenter Kft. képviselője. – Kiemelten kezeljük az infrastrukturális beruházásokat, és a humánerő helyzet megnyugtató rendezését. Harmadikként pedig a hazai és a nemzetközi kapcsolatok erősítését, szakmai kapcsolatok kialakítását a Borsod megyei kórházzal, a környező egészségügyi intézményekkel és a szlovákiai partnereinkkel. Az államosítás nyilván minket is el fog érni, de függetlenül ettől az utolsó pillanatig becsülettel és a kórház érdekeit szem előtt tartva kell cselekednünk. Mi így is teszünk, hiszen néhány évvel ezelőtt ezért vállaltuk föl a működtetést.

Tizenkét pályázat
Ózdon jövő tavaszra tervezik egy új épületszárny felhúzását. A több mint kétmilliárdos munka után, a belvárosban található reumakórházat költöztetik majd a meglévő kórház mellé. A legnagyobb tervezett fejlesztés mellett azonban több, számszerint 12 uniós pályázata fut az Almási Balogh Pál kórháznak.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.